Nagyvilág

A szerbeket is sokkolta a srebrenicai videó

Az egész világot megdöbbentette az a múlt héten nyilvánosságra került videóelvétel, amely egy tíz évvel korábbi mészárlást mutat be. A felvételeket a Szlobodan Milosevics elleni per során is bemutatták.

A felvételeken szerb kommandósok 17 év körüli fiatalokat lőttek tarkón, akiket korábban megkínoztak. A brutális bűncselekményeknek egyetlen oka az volt, hogy a fiúk muzulmán vallásúak voltak.

A szerbek most először szembesültek a srebrenicai mészárlás brutalitásával az állami televízió adásán keresztül. A történteket Vojiszlav Kostunica miniszterelnök és Borisz Tadics elnök is mély megdöbbenésének adott hangot. Utóbbi az állami televízióban arról beszélt: a felvételek bizonyítják, milyen gaztetteket követtek el a balkáni háború alatt, Szerbia nevében. Hozzátette: ezekért a bűnökért többen már a hágai nemzetközi törvényszék előtt állnak, a felvételen látható elkövetőket pedig múlt hét csütörtökön tartóztatták le.

A Srebrenicai mészárlásban körülbelül nyolcezer férfit öltek meg szerb katonák – köztük a szerbek körében feddhetetlennek tartott Skorpió alakulat tagjai is – tíz évvel ezelőtt, 1995 júliusában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik