Nagyvilág

Kovács: gyors döntés szükséges EU-költségvetés ügyében

Kovács László, az Európai Bizottság magyar tagja szerint az uniós alkotmány hollandiai leszavazása után még fontosabb lenne, hogy a júniusi brüsszeli csúcson megállapodás szülessen a 2007-2013-as költségvetésről.

A politikus véleménye szerint egy gyors döntés ugyanis némileg ellensúlyozhatná a francia, majd holland elutasítás hatásait. Kovács az MTI-nek elmondta, hogy a referendumok miatt számolni kell a nemzeti önzés, a bezárkózás felerősödésével, a szolidaritás rovására. Ez a magyar biztos szerint tovább nehezítené a 2007-2013-as uniós költségvetés elfogadását, noha erre most még nagyobb szükség van.

A magyar biztos szerint egyelőre egyforma esély látszik arra, hogy felülkerekedik a nemzeti önzés, s még kevésbé lesz esély a költségvetési megállapodásra, illetve hogy a politikusok rádöbbennek, még fontosabbá vált a megegyezés a francia és a holland események tükrében.

A magyar biztos úgy vélte, Hollandiában nem játszott olyan fontos szerepet a döntésben a kormány elutasítása, mint Franciaországban: itt inkább az ország nettó befizetői szerepével volt a gond, illetve azzal, hogy az EU-bővítéssel kapcsolatban vannak bizonyos, nem megalapozott, de azért létező félelmek.

Mindenesetre Kovács szerint rövid távon az elutasítások miatt nem kell semmiféle jogi hatással számolni: ez csak akkor következne be, ha az egész ratifikálási folyamat végül kudarcba fulladna. “Ha ez történne – de reméljük, nem így lesz -, akkor komolyan megkérdőjeleződik a továbblépés, az integráció elmélyítésének lehetősége” – mondta Kovács László a távirati irodának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik