Nagyvilág

Daloló békefenntartók

Botrányos videót mutatott be néhány hete a Koszovóban szolgáló norvég katonákról a szerb BK televízió. A leszerelés előtt álló békefenntartók egy zenei klipet készítettek a nyolcvanas évek egyik népszerű együttesének, a Beach Boys Kokoma című számának a dallamára.

Nem ez az első alkalom, hogy a külföldön szolgáló katonák dalra fakadnak. A BBC számolt be május közepe táján arról, hogy az Irakban állomásozó angol katonák is készítettek egy hasonló, ám de sokkal ártalmatlanabb videót, amelyet a brit védelmi minisztérium szervereire töltöttek fel. A dalt annyian próbálták meg letölteni a számítógépekről, hogy azok nem tudtak megbirkózni a hatalmas forgalommal. Ennek ellenére a tárca illetékesei briliáns nevezték a felvételeket, és bejelentették, hogy a szerverek lerobbanása szerencsére nem okozott problémát. Nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a morálja a külföldön szolgáló katonáknak – nyilatkozta a védelmi minisztérium képviselője.

Ennél az ügynél jóval nagyobb vihart kavart a norvég katonák videója, amely elsősorban Szerbiában okozott óriási felháborodást. A békefenntartók által kézikamerával készített felvételeken elhangzik többek között, hogy a le kell bombázni a „gonosz szerbeket” bármerre is bujkáljanak.

Természetesen Norvégiában is nagy vihart kavart az ügy, és az északi ország kontingensének vezetője magyarázkodni kényszerült. Elmondása szerint a videó készítéséért felelős férfi saját maga jelentkezett, és bocsánatot kért. Készítésekor a katonák viccesnek vélték produkciójukat, és azzal nem akartak senkit sem megsérteni.

A norvég hadseregben nem először fordul elő a Koszovóban szolgált fegyveresek balhés forgatása. A norvég Nordlys című újság birtokába került többek között egy olyan felvétel, amelyet a katonák a caglavicai zavargások során készítettek. Az összecsapásokban egy civil életét vesztette és húszan megsérültek. A képek égő házakat mutatnak, és látszik, ahogy a koszovói albánok Molotov-koktélokat dobnak az északi békefenntartók felé. Az őrnagy szerint az ilyen jellegű felvételek szükségesek az új katonák felkészítésére, az viszont elfogadhatatlan, hogy ezek kiszivárogtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik