Közélet koronavírus

Zacher Gábor: A kórházi kapacitás már most a végét járja

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Eszközhiány nincs, emberhiány van, de az egészségügyet nem hagyják összeomlani.

A 168.hu-nak a toxikológus azt mondta, a betegek miatt nem adják fel, hiszen egyre többen kerülnek kórházba, rohamosan töltődnek a covid-osztályok, komplett családok érkeznek és egyre több a fiatal. Ezt tapasztalja a hatvani kórházban és akkor is, amikor mentőzik.

Zacher Gábor több mint harmincöt éves pályafutása alatt nem tapasztalt még olyat, mint amivel most szembesül.

Naponta három-négy vagy több beteggel kell közölnie, hogy lélegeztetőgépre kapcsolják, és lehet, soha többet nem ébred fel, miközben néhány órával előtte még a viziten beszélgettek. 

Már jó ideje nem számolja, hány órát dolgozik, egybefolynak a napok.

Egy héten nyolcvan óra a minimum.

Neki kapóra jön, hogy munkaalkoholista, de most a többiek sem engedhetik meg maguknak, hogy elfáradjanak, panaszkodjanak,

most nincs pofázás, most meló van.

A hatvani kórházban kialakított covid-részlegen jelenleg „telt ház” van. A munka mellett komoly teher az is, hogy egyre többször kell a hozzátartozóval telefonon közölni a halálhírt. Ez rettentően nehéz. A körülmények miatt változtatta meg a véleményét is a kínai Sinopharm vakcináról.

Hamut kell szórnom a fejemre, mert látom, hogy mit okoznak a vírus legújabb variánsai. Egy héttel ezelőtt még azt mondtam, hogy a kínaival én nem oltatnám be magam, de most már azt kell, mondjam, hogy azzal is! Oltani, oltani, oltás mindenekelőtt!

Kapcsolódó
Zacher: Tök mindegy, az öt vakcina közül melyiket kapjuk
Korábban voltak fenntartásai a kínai vakcinával szemben, most már támogatja.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ő tudta, biztosan nem adja fel a hivatását, de nagy hibának tartja, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony most került elő, amikor  plusz teherként nemcsak a betegeik, hanem a saját sorsukkal is törődniük kellett. Szerinte sokkal kevesebb ember mondott volna föl, ha nem most kell dönteni, hanem lett volna elég idő mindent átgondolni.

Kapcsolódó
Több mint ötezer dolgozó távozik az egészségügyből az új szerződés miatt
Az országos kórház-főigazgató óriási eredménynek nevezte, hogy a dolgozók 95 százaléka aláírta az új szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik