Marjai János/24.hu
Belföld

Több mint ötezer dolgozó távozik az egészségügyből az új szerződés miatt

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt. Ez a hír viszont egyben azt is jelenti, hogy

az egészségügyi dolgozók öt százaléka a harmadik hullám legnehezebb időszakában mondott fel. 

Egy hetük van aláírni az új szerződésüket az egészségügyi dolgozóknak, de sokan még nem is látták azt
A szakdolgozók szakszervezete több olyan esetről is tud, amikor elrontották a besorolást, ami alapján a dolgozó bért kap.

Jenei Zoltán azt mondta, hogy több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését. Miután az öt százalék nem fogadta el, ezért nagyjából 5 500 egészségügyi dolgozó távozott.

Az országos kórház-főigazgató szerint ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is. Azt mondta, hogy bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül 95 százalékos eredmény született, amely még javulni is fog.

Az országos kórház-főigazgató azt mondta, tiszteli azon egészségügyi dolgozókat, akik ebben a nehéz időszakban is vállalták, hogy maradnak az állami szférában.

Teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás – jelentette ki Jenei Zoltán. Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Kapcsolódó
„Lekapcsoltuk a villanyt” – búcsúznak a Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói
Rosszak a körülmények, nem írták alá az új szerződést a Covid-betegeket ellátók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik