Közélet

Elraboltak egy magyart Nigériában

A külügy és a TEK tud az esetről és dolgozik a megoldáson.

Ahogy arról a magyar sajtóban elsőként beszámoltunk, elrabolták egy német konténerhajó legénységének hat tagját Nigériában. A hírügynökség hivatalos forrásokból értesült, hogy egy magyar, egy ukrán és négy fülöp-szigeteki állampolgárról van szó.

Szerda délelőtt megkerestük a külügyminisztériumot, akik megerősítették az információt. Azt írták:

A TEK válságközpontja és a Külgazdasági és Külügyminisztérium természetesen tud az esetről és foglalkozik vele. Kapcsolatban vagyunk a német és nigériai hatóságokkal.

Hozzátették, hogy bővebb felvilágosítást csak akkor adnak, ha ezzel nem kockáztatják az ügy sikeres befejezését. A német Welt N24 értesülései szerint az érintettek családját már értesítették a hatóságok. Szijjártó Péter szerdán egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón közölte: egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak akár váltságdíjjal, akár mással kapcsolatos követeléseik lennének.

A TEK az MTI-nek küldött szerdai közleményében azt írta:

A TEK főigazgatója elrendelte a vonatkozó protokoll intézkedések bevezetését. Ennek megfelelően a TEK válságközpontja megkezdte a működését, a már rendelkezésre álló adatok ellenőrzését, az információ gyűjtést, és felvette a kapcsolatot az ügyben érintett nemzetközi partnerszolgálatokkal.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Konzuli Szolgálat illetékeseivel is kapcsolatot tartva folyamatban van a körülmények tisztázása.

A hamburgi Peter Doehle Schiffarts KG hajózási társaság szóvivője azt közölte, hogy a konténerhajójukat vasárnap kora reggel támadták meg, amikor egy nigériai kikötőben tartózkodott. Az elrabolt emberek állampolgárságáról nem közölt információt, csak annyit, hogy nem volt közöttük német. A Maritime Executive úgy tudja, hogy az elraboltak között van a hajó kapitánya, szakácsa, a másodtiszt, a fedélzetmester és egy mérnök.

A közlemény kiadásának idején nem volt hivatalos kapcsolat a hajózási cég és az emberrablók között, és a hajó a legénység maradék tizenkét tagjával elhagyta a kikötőt. „A legfontosabb, hogy felvegyük a kapcsolatot az emberrablókkal és gyorsan és biztonságban kimentsük a dolgozóinkat” – mondta a szóvivő.

A nigériai Vanguard honlap azt írta, hogy az incidens idején a Demeter nevű hajó Egyenlítői Guinea fővárosából tartott a libériai Monroviába, amikor megállt Onne kikötőjében. Az emberrabló kalózok nyolcan voltak és egy fekete motorcsónakkal közelítették meg a konténerszállítót.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (International Maritime Bureau) szerint idén 49 tengerészt raboltak el, ebből 39-et a nigériai vízeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik