Közélet

May bocsánatot kért

Kisebb incidens zavarta meg Theresa May brit miniszterelnök felszólalását a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján.

May éppen a szabadpiaci gazdasági modell előnyeiről szólt, amikor egy férfi odalépett hozzá, és átnyújtott neki egy formanyomtatványt, amelyet Nagy-Britanniában az alkalmazotti munkaviszony megszüntetésének bejelentésére rendszeresítettek. A férfi azt mondta a beszédében elakadt kormányfőnek, hogy a nyomtatványt – amely hamisnak tűnt – Boris Johnson külügyminiszter küldi neki.

Johnsont gyakran éri az a vád, hogy Theresa May megbuktatására törekszik, és személyes miniszterelnöki ambíciói vannak.

May átvette, majd letette a nyomtatványt, a férfit pedig – akinek fényképes delegátusi igazolvány lógott a nyakában – a biztonsági emberek kikísérték a teremből.

Theresa May a küldöttek ovációja közepette azt mondta: a nyomtatványt legszívesebben Jeremy Corbynnak, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének továbbítaná.

Bocsánatkérés

Elnézést kért a nyári parlamenti választásokon elért váratlanul gyenge konzervatív eredményért szerdán a brit miniszterelnök.

Kijelentette: ő vezette a júniusi előrehozott választások konzervatív kampányát, a kampány azonban nem érte el a kitűzött célt.

Ezért minden felelősséget vállalok, és elnézést kérek

– tette hozzá.

Nagy-Britanniában június 8-án tartottak előrehozott parlamenti választást, amelyet Theresa May azzal a szándékkal írt ki, hogy a választók megerősítsék kormánya mandátumát a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végigvitelére.

A Konzervatív Párt azonban elvesztette addigi csekély alsóházi többségét is, és azóta kisebbségben, a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső eseti támogatásával kormányoz.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik