Közélet

Letöltendőt kérnek a terézvárosi paloták kiárusításának ügyében

Végrehajtandó szabadságvesztést kér az ügyészség másodfokon a Fürst Györgyhöz, Terézváros volt MSZP-s alpolgármesteréhez köthető hűtlen kezelés ügyében – értesült a Magyar Nemzet a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségtől.

Ahogy arról korábban írtunk, az MSZP-s Verók István polgármestersége idején, 2004-ben és 2005-ben több Andrássy úti ingatlan úgy került a terézvárosi önkormányzattól csereügylettel, illetve adásvétellel a CD Hungary Kft.-hez, hogy nem volt versenyeztetés. A CD Hungary akkori egyik tisztségviselője Orbán Viktor jóbarátja, Garancsi István volt.

Fürst György, a VI. kerületi alpolgármester akkor azzal indokolta a pályázat hiányát, hogy az eljárás nagyon lelassította volna a házak rendbetételét, valamint évekig elhúzódott volna egy-egy pályázat lebonyolítása, a vesztesek pedig állandóan megtámadták volna a döntéseket. A Központi Nyomozó Főügyészség 2013-ban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozott például az Andrássy út 8. és Andrássy út 52. miatt.

Költözik a könyvtár az Andrássy útról, Garancsi profitálhat belőle
A nagyvállalkozó cége 100 ezer forinttal ajánlott többet, mint versenytársa.

Az Andrássy út 3. és Andrássy út 47. elidegenítése miatt, amely összesen 352 millió forint kárt okozott, 2017. januárban Fürst Györgyöt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint 70 milliós bírsággal sújtották. A vele együtt tizenkét vádlottat 132 millió forint kártérítés, valamint annak 2004-ig visszamenőlegesen járó kamatainak megfizetésére kötelezték. A teljes vagyoni hátrány teljes megtérítését azonban az elsőfokú bíróság nem ítélte meg, arra hivatkozva, hogy az Andrássy út 47. számú ingatlan visszakerült a kerület tulajdonába.

Fürst egy másik, hárommilliárd forintos hűtlen kezelési ügyben is vádlott lett:  a fővárosi kerületek egy részében fizető parkolási rendszert üzemeltető Centrum Kft. 2003 és 2010 között a vádbeli esetekben szükségtelenül vett igénybe alvállalkozókat. Vagy azért, mert a tíz- és százmilliókért megrendelt tevékenységek teljesen fölöslegesek voltak, vagy azért, mert a fővállalkozó alkalmazottai valójában maguk elvégezték. Az alvállalkozók bevonásának indoka egyébként általában éppen az volt, hogy így fokozzák a hatékonyságot, az eredményességet. A Centrum Kft. kerületenként eltérő fix díjért kapta meg a fizető parkolási rendszer üzemeltetését az I., a II., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XII. kerületi önkormányzattól. A kft. a parkolóőrök képzésére több mint 150 millió forintot költött a vádbeli időszakban az alvállalkozók számlái szerint. Csak a képzési terv 1,3 millióba került, miközben valójában a fővállalkozó dolgozói – például a raktáros – végezték ezt a tevékenységet. Fürst György ebben az időszakban a Centrum Kft.-ben volt ügyvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik