Közélet

Költözik a könyvtár az Andrássy útról, Garancsi profitálhat belőle

Orbán Viktor egyik kedvenc oligarchájáé lehet egy értékes Andrássy úti ingatlan, amely a szocialista Verók István idején egy korrupt ingatlaneladási ügyletben is szerepelt. Garancsi neve már akkor is felbukkant. A nagyvállalkozó cége most 100 ezer forinttal ajánlott többet, mint versenytársa.

A Garancsi István tulajdonában álló A8-52 Ingatlanforgalmazó Kft. veheti meg a Budapest, Andrássy út 52. szám alatti épület I. emeletén található 318 négyzetméteres ingatlant – olvasható a Fővárosi Közgyűlés május 2-i előterjesztésében.

Az ingatlanban jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) egyik tagkönyvtára található. Az önkormányzat felhívására két ajánlat érkezett. A Vertex Kft. nettó 269,8 millió forintot, az A8-52 Kft. nettó 269,9 millió forintot — azaz százezer forinttal többet – ajánlott az első fordulóban, és mivel a Vertex a második fordulóban nem kívánt az A8-52 fölé ígérni, így utóbbi lett a pályázat nyertese. Az előterjesztésről a május 10-i közgyűlésen, azaz szerdán szavaz a főváros.

Garancsi neve nem először szerepel az Andrássy út 52-vel kapcsolatban. Ahogy azt a Népszabadság és a Magyar Narancs is megírta korábban, az MSZP-s Verók István polgármestersége idején, 2004-ben és 2005-ben több környékbeli ingatlan úgy került a terézvárosi önkormányzattól csereügylettel, illetve adásvétellel a CD Hungary Kft.-hez, hogy nem volt versenyeztetés. A CD Hungary akkori egyik tisztségviselője Garancsi volt.

Fürst György, a VI. kerületi alpolgármester akkor azzal indokolta a pályázat hiányát, hogy az eljárás nagyon lelassította volna a házak rendbetételét, valamint évekig elhúzódott volna egy-egy pályázat lebonyolítása, a vesztesek pedig állandóan megtámadták volna a döntéseket. A Központi Nyomozó Főügyészség 2013-ban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozott például az Andrássy út 8. és Andrássy út 52. miatt. Az Andrássy út 3. és Andrássy út 47. elidegenítése miatt Fürst György 2017 januárjában felfüggesztett börtönt kapott és 70 milliós pénzbüntetéssel sújtották.

A FSZEK ingatlanát most megvásárló A8-52 Kft. tulajdonosa 2005-2006-ban maga a CD Hungary volt. Az Andrássy úti tagkönyvtár a FSZEK másik, Kertész utcai tagkönyvtárával költözik egy Teréz körúti épületbe, amelyet az önkormányzat az előterjesztés szerint 189 millió forintért vásárolt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik