Közélet

Nem földrengésbiztos a Paksi Atomerőmű

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak sem a már meglévő Paksi Atomerőmű, sem a tervezett bővítése helye – írja az Átlátszó a megszerzett földtani kutatások adataira hivatkozva. A nukleáris létesítmények alatt ugyanis egy tektonikai törésvonal halad át, illetve felfedezhetők tízezer évnél fiatalabb földrengések nyoma. Ezeket az információkat eddig eltitkolták.

A paksi bővítéshez több mint 8 milliárd forintért végeztek földtani kutatásokat, amelynek eredményeit az oknyomozó portál közérdekűadat-igénylés formájában kérte ki. A dokumentumok alapján

a telephely nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásainak,

ugyanis “tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 km sugarú körben olyan törésszakasz található, amelynél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt”. Ez egy 2011-es magyar kormányrendeletben is szerepel.

Az Átlátszó birtokába került egy geológiai tanulmány kézirata is, amely, mint kiderült, a Paksi Atomerőmű megbízásából készült 2016-ban. Ebben a jelentés készítője, Magyari Árpád geológus azt írja, hogy “a telephely 10 kilométeres körzetében tízezer évesnél fiatalabb, 5-ös magnitúdójú vagy azt meghaladó földrengésekkel lehet számolni, a vizsgált területen nyilvánvaló jelei vannak negyedidőszaki töréseknek”. A földrengésbiztonsági megfelelőséget megkérdőjelező mondatok a végleges tanulmányban már nem szerepelnek. Annyira nem, hogy a Tudományos Támogató Testület megállapította:

A Zárójelentésben bemutatott információk bázisán a telephely alkalmasságát kizáró tényező nincs, a telephely atomerőmű létesítésére alkalmas.

Az atomerőmű földrengésbiztonsága régóta kérdőjeles geológus és geofizikus szakmán belül, ráadásul a kutatómunkák eddig minden alkalommal vagy az atomerőmű, vagy az üzemeltetésben érdekelt állami szervezetek megrendelésére készültek.

Az üggyel kapcsolatban hétfői közleményében a Greenpeace a következőket követelte Süli János, Paks-minisztertől:

  • Hozzák nyilvánosságra a teljes kutatási dokumentációt, azaz azon dokumentumokat is, amelyeket (esetleg) nem küldtek meg az atlatszo.hu-nak.
  • Független szakértők vizsgálják felül a kutatásokat és az eredményeket.
  • A nyilvánosságra került információkkal egészítsék ki Paks II környezeti hatástanulmányát, és végezzék el újra a környezeti hatásvizsgálatnak a szeizmikus kockázatokra és az abból fakadó környezeti kockázatokra vonatkozó részét.
  • Állítsanak le minden Paks II-vel kapcsolatos munkálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik