Közélet

Elege lett Szomjas Györgynek, otthagyja a Nemzeti Kulturális Alapot

A filmrendező szerint durván beavatkoztak a filmes szakma ügyeibe egy pályázat eltörlésével.

Lemondott a Nemzeti Kulturális Alap bizottsági tagságáról Szomjas György filmrendező.

A Népszava idézi Szomjas levelét, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszternek írt. Ebben az áll: amikor a rendező bekerült a bizottságba, a Filmművészeti Kollégium több tagjával elhatározták, hogy megpróbálják visszaállítani azt a gyakorlatot, amely szerint az NKA rövidfilmek gyártását is támogatta.

A pályázat be is került a Kollégium 2017-es munkatervébe, amit a bizottság is elfogadott, májusban viszont megbeszélés zajlott a minisztériumban, ahol arra az álláspontra jutottak, hogy a pályázat kiírására nincs szükség. Szomjas ezután sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot Baloggal, miközben a Kollégium kitartott a pályázat mellett, de a bizottság június 14-i ülésén elutasította azt.

Szomjas azt írta: gyakran érezte, hogy a bizottság tevékenysége formális, de ezúttal a testület a másik végletbe esett azzal, hogy felülbírálta egy kollégium többszörösen megerősített határozatát, amivel durván beavatkozott egy szakma ügyeibe. A rendező ezzel a magatartással, illetve a konkrét döntéssel nem ért egyet, ezért távozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik