Belföld

Vidéki lapoknak szánták a pályázati pénzeket, de Fidesz-közeliek között osztották szét

A tavalyi évben 960 millió forintot osztott szét a kormány irodalmi folyóiratok közt. Bár ezt az összeget eredetileg arra szánták, hogy a nehéz helyzetben lévő vidéki folyóiratokat segítsék, a támogatás csaknem felét végül nem vidéki, hanem a Fideszhez közel álló lapok kapták.

Az Nemzeti Kulturális Alap legutóbbi pályázatán a legtöbbet nyerő, a Fidesz közeli Írószövetséghez kötődő mesterhármas a Hitel, a Kortárs és a Magyar Napló egyenként 100 millió forinthoz jutott, akárcsak a Magyar Krónika, írja a Magyar Narancs.

Vagyis ez a négy lap, kis híján elvitte a pályázat felét, miközben egyik se vidéki.  

A lap ír arról is, hogy a Magyar Krónika köztudottan kormánybarát és kapott már pénzt a jegybanktól, a Magyar Villamos Művektől.

 

50-50 milliót kapott a békéscsabai Bárka, a kecskeméti Forrás, a győri Műhely, a Napút, a Rubikon és a Szépirodalmi Figyelő, 30-30 milliót a tatabányai Új Forrás, a pécsi Jelenkor, a szegedi Tiszatáj, a debreceni Alföld, a szolnoki Eső, illetve 20-20 milliót a szombathelyi Életünk és a budapesti Lyukasóra. A veszprémi Ex Symposionnak és a miskolci Műútnak például semmi nem jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik