Közélet

Rogán: Persze Szél Bernadett sarki hentesét is megkerestem

Komoly, több szálon futó kavarást vezényelt le a Fidesz a múlt héten, hogy valamilyen módon sikerüljön betiltani, vagy megnehezíteni a Jobbiknak és a párt számára első osztályú plakáthelyeket biztosító Simicska Lajosnak a kormányellenes plakátok kihelyezését.

A Fidesz azért volt bajban, mert az ellenzék szokatlanul egységes fellépése miatt megbukott a kétharmados javaslatuk, amely egészen a 2018 tavaszán kezdődő választási kampányidőszakig betiltotta volna a politikai plakátokat a pártok és a kormány számára. A tiltás nem vonatkozott volna a kormányközeli szervezetekre, és a tájékoztató jellegű kampányokra, mint amilyen az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány is volt.

  1. A kavarás az Áder János döntése nyomán elrendelt parlamenti szavazásismétlés előtt indult be. A Fidesz az ellenzéket jól megkeverve a parlament elé vitte az MSZP két nappal korábban visszavont, amúgy kétharmados támogatást igénylő javaslatát. Vélhetően abban bíztak, hogy a szocialisták indítványára igent nyom néhány ellenzéki képviselő is. A törvényalkotási bizottság elnöke, Gulyás Gergely arra hivatkozott, hogy ezt a szöveget neki átküldték, ezért mindenképp beadványnak kell tekinteni.
  2. A másik vonalon előkészítettek egy könnyebben megszavazható, de nem annyira hatásos megoldást is. A településvédelemről szóló törvény megváltoztatásához elég volt a Fidesz parlamenti többsége, de ezzel csak arra tudták kényszeríteni a pártokat, hogy biztosan sok pénzt költsenek, ha plakátokkal akarnak kirukkolni.
  3. Eddig kevés szó esett arról, hogy a Fidesz egy harmadik megoldási lehetőséggel is próbálkozott. Szóbeli üzenetet és írásos javaslattervet küldött az LMP-nek, arra kérve az ellenzéki pártot, hogy a zöldek adják be a megküldött szöveget parlamenti szavazásra, így közösen szavazva együtt akadályozhatják meg a Jobbik köztéri túlsúlyát.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke már a pénteki parlamenti vitában azzal vádolta Rogán Antal propagandaminisztert, hogy személyesen ő küldött át egy levelet, amely a Botka László által visszavonatott MSZP-s javaslattervhez nagyon hasonló szöveget tartalmazott.

Rogán Antal a 24.hu kérdésére azt írta, hogy egyetlen LMP-s képviselővel sincs beszélő viszonyban. „Persze Szél Bernadett sarki hentesét is megkerestem” – viccelődött az üzenetátadással, és hozzátette, hogy Hadházy telefonszáma sincs meg neki. A miniszter szerint a törvényről Gulyás Gergely és Kósa Lajos frakcióvezető egyeztetett. Mint mondta:

Egészen nyíltan csinálták, nem kellett hozzá titkos közvetítő.

De Rogán szerint nem ez a fő kérdés, hanem az, hogy az LMP miért nem szavazta meg még a saját maga által beadott módosító javaslatokat sem. A miniszter szerint ez Simicska Lajos fiával történt egyeztetés miatt történhetett meg.

Hadházy lapunk azt mondta:

A fideszesek Orbán Viktor plakátfóbiája miatt annyira akarták a törvényt, hogy Rogán az óvatosságot is sutba dobva, közvetítő útján megkereste a pártot. A miniszter semmi mást nem akart, csak azt, hogy a pártplakátokat korlátozzák.

A Fidesztől érkezett indítvány helyett az LMP három olyan módosítót adott be, amely a kormány és CÖF reklámjait is tiltotta volna, és a párt visszahozta volna a „vadplakátokat”, vagyis az aktivisták által ingyen kihelyezett ragaszokat. A kormányoldal Hadházy szerint a háromból kettőt azonnal lesöpört, a harmadikat pedig annyira átírt, hogy az LMP számára elfogadhatatlanná vált.

Hadházy hozzátette, az tapasztalatok fényében nagy siker, hogy végül egyetlen ellenzéki képviselő szavazatát sem sikerült megvásárolni, bár neki nincs kétsége afelől, hogy a tiltás keresztülvitele érdekében a kormányoldal ezt is megkísérelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik