Közélet

LMP: Alkotmányellenes a plakáttörvény

A parlamentarizmus megcsúfolásának nevezték a politikai reklámok kihelyezését szigorító jogszabály elfogadását közös sajtótájékoztatójukon az LMP társelnökei. A szavazás után a párt frakcióvezetője, Szél Bernadett azt mondta, hogy

a törvény alkotmányellenes részeket tartalmaz,

miközben nem akadályozza meg, hogy “szatelitszervezetek” kampányoljanak a Fidesznek.

Kiemelte, hogy a párt hét éve követeli, hogy legyenek tiszták a párt- és a kampányfinanszírozás feltételei. A képviselő kijelentette, hogy a plakáttörvény korábbi szavazásakor ezért nyújtottak be módosító javaslatokat, de azokat a Fidesz “kiherélte” és “önmaga ellentétjévé fordította át”. Amennyiben a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul és arra hivatkoznak, hogy államigazgatási szerv nem ellenőrizheti a pártok gazdálkodását és működését, akkor az LMP támogatni fogja a beadványt.

Hadházy Ákos mélypontnak nevezte, hogy egy ilyen törvényjavaslat miatt hirdették meg a rendkívüli ülést. Háború esetén össze lehet hívni az Országgyűlést és nyilvánvaló, hogy háború van, a kormánypárt tagjai ugyanis a “szabadságukért harcolnak”, mert ha elveszítik a választásokat, akkor “szabadságvesztéssel játszanak” – fogalmazott.

A hírek szerint miniszterelnökünk dührohamokat kap, amikor olyan plakátokat lát, ami neki nem tetszik. A mai nap eldőlt, hogy a gyógyszeradagját kell emelni és nem tudnak egy kétharmados törvénnyel kedvezni a miniszterelnök úrnak

– mondta a politikus, aki szerint a pénteki szavazáson a kormány csatát vesztett.

A képviselő azt is bírálta, hogy a kormánypárt “úgy hozott be módosító javaslatot, hogy azt nem adta be senki”. Azt viszont pozitívumnak nevezte, hogy az ellenzék egységesen szavazott a jogszabály elfogadása ellen.

Nagyon örülünk annak, hogy nem jött be a számítás és a miniszterelnök úrnak inkább a nyugtatókhoz kell nyúlnia.

(MTI)

„Lebutított” plakáttörvényt fogadott el a parlament
A szocialisták által be sem nyújtott kétharmados javaslatok is a parlament elé kerültek, a kormánypárti képviselők meg is szavazták, de nem voltak elegen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik