Közélet
Az Országgyűlés plenáris ülése

„Lebutított” plakáttörvényt fogadott el a parlament

A szocialisták által be sem nyújtott kétharmados javaslatok is a parlament elé kerültek, a kormánypárti képviselők meg is szavazták, de nem voltak elegen.
Korábban a témában:

Rendkívüli ülésen döntött az Országgyűlés arról a törvényről, ami alaposan megnehezíti a pártok plakátkampányait. Korábban már volt egy kétharmados javaslat, amivel azt akarta elérni a Fidesz, hogy kampányidőszakon kívül ne is helyezhessék ki hirdetéseiket a pártok, de ennek csak az egyszerű többséget igénylő részeit sikerült elfogadni. Így viszont értelmezhetetlen volt a jogszabály, amit ezért Áder János visszadobott.

Ekkor az MSZP előbb egyeztetésbe kezdett a plakáttörvényről a Fidesszel, majd kedden Botka László miniszterelnök-jelölt megtiltotta a szocialista frakciónak, hogy benyújtsa saját törvénymódosítási javaslatát. Szerdai közleményében a párt már azt közölte, hogy a plakáttörvényt nem fogja megszavazni.

Mint megírtuk, a kormánypárt ezek után úgy módosította törvényjavaslatát, hogy azt feles többséggel is el lehessen fogadni. A kampányidőszakon kívüli tilalomról az ő módosítójukban már nem volt, arról viszont igen, hogy a költségvetési támogatásban részesülő szervezetek plakátjait csak listaáron lehet kitenni. Ez azért érdekes kitétel, mert a CÖF, vagy az előző választáson még nem indult Momentum Mozgalom is mentesül a törvény hatálya alól. A listaártól eltérni úgy lehet, hogy ha a közbeszerzési törvény hatálya alá eső reklámozó – így például az állam – uniós közbeszerzést folytat le.

Ám a Törvényalkotási Bizottság újra behozta az MSZP javaslatát, amit hiába nem nyújtott be az ellenzéki párt, egy emailben mégis Gulyás Gergely bizottsági elnökhöz került.

Így a feles többséget igénylő fideszes javaslat mellett mégis a parlament elé kerülhetett egy olyan kétharmados törvényjavaslat, ami teljes plakáttilalmat rendel el egészen a választási kampányidőszak kezdetéig, és ellehetetleníti Simicska Lajos Jobbikot segítő plakátcégeit. A szocialista beadvány teljesen megkeverte az amúgy is zavaros helyzetet, annyira, hogy már a képviselők egy része sem látta át, mi történik.

A rendkívüli ülésnap vitával kezdődött, illetve még az előtt összeült az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága, amely beadta a módosító javaslatokat a Parlamentnek, ami azután szavaz a módosítókról és az Áder János által visszadobott törvényjavaslat elfogadásáról. Répássy Róbert fideszes képviselő a benyújtott módosítók vitájában bejelentette: a Törvényalkotási Bizottság érvényesnek tekinti a szocialisták javaslatát.

Igazán nagy kavarodást az okozhatott volna, ha arra készülve, hogy csak a Fidesz feles többséggel elfogadható döntéséről szavaz a parlament, távol maradnak ellenzéki képviselők.

Így a Fidesz akár ki is cselezhette volna az ellenzéket, és elfogadhatta volna a szigorúbb, kétharmados javaslatot.

Gulyás Gergely, a Törvényalkotási Bizottság fideszes elnöke a vitában azt mondta: sajnálják, ha a szocialisták saját hétfői javaslatukkal pénteken már nem értenek egyet, de ő csak akkor járhatott volna el kritizálható módon, ha a neki megküldött javaslat nem kerül a bizottság ügyrendjére. Azt állította, hogy a bizottság szocialista tagjai nem kívánták a javaslatot visszavonni.

Csakhogy Bárándy Gergely, a Törvényalkotási Bizottság szocialista alelnöke még csütörtökön levelet küldött Gulyásnak, melyben jelezte: az MSZP tagok kerdeményezéseként feltüntetett javaslat egy ötpárti egyeztetéssel összefüggésben megküldött szakmai tervezet volt, aminek a bizottság eljárásához semmi köze nincs. Bárándy szerint ügyrendsértés történt, az MSZP képviselőcsoportja a törvényjavaslatot nem támogatja, Gulyás intézkedését pedig aljas politikai célokat szolgálónak tekinti. A levélben Bárándy a javaslat napirendről levételét kérte.

Végül a módosítókról való döntéskor a szocialisták kétharmadot igénylő javaslatára a jelenlévő képviselők 64,4 százaléka szavazott, így az nem ment át.

A 123 igen szavazat viszont elegendő volt az egyszerű többséget igénylő törvénymódosítás elfogadásához, majd ugyanennyivel a módosított plakáttörvény is átment.

Vagyis kampányidőszakon kívül ezentúl is lehet plakátolni, de azok a pártok és szervezetek, amelyek költségvetési támogatásban részesültek, csak listaáron tehetik ezt meg.

Ebből is lehet még jogi vita

Az Átlátszó jogászai által szerkesztett Így írnánk mi blogon az szerepel: a pártok helyett azért a “költségvetési törvényben nevesített és támogatásban részesített költségvetési szervek és jogi személyek” plakátjaira vonatkozik a javaslat, mert így a kormánypártok szerint egyszerű többséggel is elfogadható. Ám az alkotmányjogi szakértők úgy vélik, így is kétharmados szabályozásba ütközhet a javaslat, a párttörvény sarkalatos szabálya ugyanis megtiltja, hogy államigazgatási szervek pártok pénzügyeit vagy gazdálkodását ellenőrizzék. A javaslat szerint azonban az árazási szabályok betartását egy kormány által kijelölt hatóság – feltehetően a kormányhivatal – ellenőrizné.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

--FILE--A customer tries out a Huawei mate 20 pro smartphone on display at a Huawei store in Shanghai, China, 22 February 2019.

Chinese tech giant Huawei Technologies Co has said that it expects to win 5G network contracts in Germany, which would mark the latest vote of confidence from foreign telecom carriers despite security allegations the company faces in some overseas markets. Huawei is expected to deliver components needed for building 5G networks to major telecom carriers operating in Germany, namely Deutsche Telekom, Vodafone and Telefonica, said Vincent Pang, president of Huawei Western Europe, in an interview with German newspaper Rheinische Post.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.