Közélet

Grecsó Krisztián: Senki sem szólt, hogy nem lehetek író

Napjaink egyik legolvasottabb magyar írójával készített interjút a Story TV. Grecsó Krisztián beszélt apjához fűződő különleges viszonyáról is. A hosszú interjúból kiderül, kisfaluban nőtt fel, egy szegény családban.

 Senki sem szólt, hogy nem lehetek író. Senki sem mondta azt, hogy előttem be vannak zárva ezek a kapuk.

Grecsó Krisztián elárulta, annyira átlagos diák volt, hogy „annál átlagosabbat nem tudsz elképelni”. Semmin nem látszott akkor, hogy író lesz belőle.

Saját életéről és önmagáról bevallása szerint plafonszaggató pszichológusi közhelyekre is képes. Például ilyenekre:

  • A legnagyobb kihívás az életben, hogy el tudd viselni magad
  • Kell, hogy legyen egy ember, aki szeret, és te is szereted őt
  • Abban a folyamatban, ahogy ő téged szeret, megtanulni magadat is megszeretni
  • A válás mindenképp kudarc, akkor is, ha méltósággal, barátsággal, emberként jössz ki belőle, mert sok energiát, szeretetet, lendületet tettél valamibe, és az sajnos úgy alakult, ahogy,
Grecsó Krisztián: Nahát
Mihez kezdjünk vasárnap a szavazólappal? Rajzoljunk rá valamit? Mit? Nagyinterjú Esterházyról és Csoóriról, nyomorról és páváskodásról, Jelmezbálról és belső ruhatárról. Az urbánus fiúknak néha nehezebb.

A felét elviszi

Hogyan próbáljuk meg elengedni egymást, és hogyan tisztázunk az elengedés előtt  nagy gondokat? Hát ebben én sem jeleskedtem

–  vallotta Grecsó Krisztián édesapja tíz évvel ezelőtti haláláról.

Az, hogy ez rajta, vagy édesapján múlt, így válaszolt:

50 százalékban vállalom el a hibát. A felét elviszem én.

Ott van a hiba

Elmesélte, hogy írt négerbe könyvet (vagyis úgy, hogy valaki helyett, névtelenül), de azt nem árulta el, kinek a neve szerepel a könyv borítóján. És írt valóságshow-hoz is szöveget. Nem dialógusokat, hanem úgynevezett treatmenteket, jelenetvázlatokat: megírta a szereplőknek, honnan hová tart, mit érez, miért dühös, mi baja van a másik szereplővel.

Aztán azt is mondta, hogy:

Nagyon civil vagyok, nincs bennem írói-művészi öntudat.

És a NAV szempontjából is megsúgott egy fontos információt a műsorban: lakott Spiró György lakásán, és nem fizetett érte.

És hogy milyen befejezni egy regényt? Valami ilyesmi:

Lezársz egy könyvet és elmegy, ott maradsz üresen, ő téged hűtlenül elhagy, az olvasóké lesz. Ott maradsz az ürességgel, annak az emlékével, hogy valaha tudtál írni. Többet ki sem nyitod, vagy csak felolvasásokkor. Azért nem szoktam kinyitni, mert ahol kinyitom, ott van egy hiba. Amikor megjön, megszagolom, megsimogatom, de nem olvasok bele, mert ott lesz egy hiba.

Az interjú csütörtök este látható a Story TV-n, az Arckép Kadarkai Endrével műsorban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik