kivandorlas(430x286).jpg (Array)
Közélet

Több mint egymillió magyar akar külföldön dolgozni

24.hu
24.hu

2017. 06. 18. 13:05

Korábban a témában:

Mellbevágóan sok, még a legkonzervatívabb becslések szerint is több százezer, legalább félmillió magyar hagyta el az országot és vállal munkát tartós időre külföldön az elmúlt néhány évben. És bár vannak hazaköltözők is, de a kivándorlás, ha hinni lehet az alábbi előrejelzésnek, nem áll meg.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából végzett reprezentatív közvéleménykutatást. A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre, és lényegében ugyanennyien vállalnak tartósan munkát külföldön.

Ez – különösen az utóbbi – a két évvel ezelőtti kutatáshoz képest enyhe visszaesés, ami azt jelzi, hogy a tartósan munkát vállalók egy része hazatért, vagy a másik végletet választva kivándorolt.

A válaszadók majd’ háromnegyede érintett, és vándorolt ki, vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja, vagy ismerőse. A Fidesz szavazók alacsonyabb érintettségről számolnak be (60 százalék), míg a Jobbik és MSZP szavazók, valamint a bizonytalanoké magasabb (83, 78 és 73 százalék).

A megkérdezés alapján nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – a fiatalok, a felmérés szerint a 30 év alattiak körében különösen magas, majdnem 40 százalékos ez az arány; ez körülbelül 530 ezer főt jelent. A középkorúak körében viszonylag magas még a külföldre való költözésen vagy az ottani munkavállaláson gondolkodók hányada, 13-15 százalék ez az arány.

A külföldön munkát vállalni szándékozók leginkább az alacsony fizetéseket, a bizonytalan jövőt, és a hazai közélet viszonyait említik okként. Meglehetősen kevesek számára elsődleges ok a szakmai kihívás, a tapasztalatszerzés, a világlátás, vagy akár a nyelvtanulás.

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések (43 százalék), a Fidesz kormány és Orbán Viktor (26 százalék), valamint a rossz gazdasági helyzet (12 százalék) a felelősek. Csupán 7 százalék említi az okok között a előző kormányokat, és szintén ennyien azt, hogy nincs elég munkahely.

Ez utóbbit két évvel ezelőtti kutatáshoz képest sokkal kevesebben említették; akkor több mint háromszor ennyi megkérdezett, 23 százalék tartotta ezt oknak.

Tízből hat megkérdezett tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében. Ez elsődlegesen az egészségügyben, a kiskereskedelemben, és a vendéglátóhelyeken okoz gondokat a válaszadók szerint. A munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetések, és a külföldön munkát vállalók – mondják a megkérdezettek.

További részletek és ábrák itt találhatók.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.