Közélet
Budapest, 2016. június 13.
Polt Péter legfőbb ügyész (b) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. június 13-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Havi félmilliót keres Polt Péter 24 éves lánya Matolcsy jegybankjában

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 06. 15. 07:03

Korábban a témában:

Anyagilag – is – meglehetősen vonzó munkahely a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezt látszik igazolni Polt Petra esete.

A 24.hu írta meg, hogy Polt Péter legfőbb ügyész lánya úgy helyezkedett el a jegybankban az idén január 1-jén, hogy az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója Polt havi 4,95 millió forintos bruttó bért kereső felesége, Polt-Palásthy Marianna. (Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok, de családtagok; a lány Polt Péter korábbi házasságából született).

Ráadásul a jelek arra utalnak, hogy a jogi igazgatóságon dolgozó, idén 24 éves Polt Petrának a jegybank lehet az első, jogászi végzettséget megkövetelő munkahelye a jogi egyetem elvégzése után.

Akkor az MNB nem árulta el, mennyit keres Polt Petra, csak annyit közöltek, hogy a munkakörre irányadó bérezésben részesül. Ezért közérdekű adatigényléssel kikértük az MNB-től az információt. A válasz szerint Polt Petra havi bruttó 500 ezer forint munkabért kap. Ezt fejeli meg – a többi jegybanki munkavállalóhoz hasonlóan – évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, ezt leosztva havi szintre kicsivel több 40 ezer forint jön ki.

Budapest, 2015. április 16.
A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Vagyis összességében 500+40 ezer forint juttatásban részesül Polt Petra, ami nettóban a havi 360 ezer forintot közelíti – mindezt pályakezdő jogi munkatársként. Ez érdemben több annál, amit a versenyszektor általában kínál a hasonlóan kezdő banki jogászoknak.

Az továbbra sem világos, hogy a legfőbb ügyész felesége részt vett-e a legfőbb ügyész lányának felvételéről szóló döntés meghozatalában. A jegybank első válasza annyi volt, hogy Polt Petra a jegybankban az MNB általános felvételi eljárása eredményeként kapott jogászi munkakört a Jogi igazgatóságon. Újra rákérdeztünk, hogy a döntésben vagy a döntés-előkészítésben részt vett-e Polt-Palásthy Marianna, a jegybank hasonlóan, de kicsit bővebben válaszolt:

a munkavállaló az MNB általános felvételi folyamata szerint került kiválasztásra. A személyügyekért felelős ügyvezető igazgató a felvételi eljárásokban közvetlenül nem vesz részt.

A jegybank alapító okirata (8. oldal), valamint a szervezeti és működési szabályzata (szmsz, 15. oldal) azonban segít eligazodni. Eszerint Matolcsy György jegybankelnök dönthetett arról, hogy felveszi Polt Péter legfőbb ügyész lányát a jegybankba, de ezt a munkáltatói jogát le is adhatta a főigazgatónak, Fömötör Barnának, aki már a gazdasági minisztériumban is együtt dolgozott Matolcsyval. A személyügyekért felelős ügyvezető igazgatónak, azaz Polt Péter feleségének, illetve az általa vezetett egységnek segítenie kell a döntéshozó (az elnök vagy a főigazgató) munkáját. Az szmsz 35. oldala szerint

a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató támogatja az elnök és más munkáltatói jogkört gyakorló vezetők személyi ügyekkel kapcsolatos munkáját, támogatja és irányítja a Bank emberierőforrás-rendszerének működését.

A személyügyekkel foglalkozó egységnek a kiválasztásban, a jelentkezők anyagainak kezelésében, az interjúztatásban van általában szerepe. Vagyis Polt Péter feleségének alighanem tudnia kellett arról, hogy a férje lánya felvételre jelentkezik. Ebből a szempontból érdekes az érintettség, az esetleges összeférhetetlenség és annak kezelése. A jegybank előző cikkünkhöz küldött válaszban kiemelte, hogy szerintük összeférhetetlenség nem áll fenn.

Ráígérnek a versenyszektor béreire

A Polt Petra fizetésre vonatkozó adat alátámasztani látszik azt az értesülésünket, hogy a jegybank rá tud ígérni a piaci szektor béreire. A kereskedelmi banki szférában jogászi területen egy kezdő vagy legalábbis nagyon kevés gyakorlattal rendelkező munkatárs havi bruttó 400-600 ezer közötti fizetést kaphat. Piaci hírek szerint a Matolcsy-féle jegybank meg tudja fejelni a versenyszférában jellemző béreket, általában 1,2-1,3-as szorzót emlegetnek. Polt Petra jegybanki fizetése pedig beleesik ebbe az intervallumba.

A Matolcsy-vezette jegybank és Polték kapcsolata azt követően értékelődött fel, hogy az MNB és alapítványai költését több kritika érte. A kormányoldal el is fogadott egy olyan törvényt, amely eldugta volna a meglódult alapítványi pénzköltés részleteit a nyilvánosság, az újságírók és az állampolgárok elől, azonban 2016 tavaszán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a jogszabályt. Az ügyészség pedig ezidáig meglehetősen passzívnak mutatkozott a jegybank körüli pénzmozgásokkal kapcsolatban tett bejelentések, feljelentések ügyében. Elhíresült viszont az a kép, amelyen az látható, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Matolcsy Györggyel ebédel együtt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.