Közélet

Deutsch Tamás fel van háborodva az EP döntésén

Szerinte a Fidesz pártcsaládjából „csak néhányan támogatták” a Magyarország elleni eljárásról szóló javaslatot.

Felháborítónak nevezte Deutsch Tamás azt a határozatot, amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament. A határozat a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok súlyosan leromlott helyzete miatt az „uniós atomként” emlegetett hetedik cikkely szerinti eljárás előkészítését kezdeményezi, ami végső soron Magyarország szavazati jogának elvesztésével járhat az Európai Tanácsban.

A Fidesz EP-képviselője a döntésről azt mondta az MTI-nek, hogy „ az európai baloldal célja nyomásgyakorlás a magyar kormányra a bevándorláspolitikában, és hogy a jövő évi magyarországi választásokon a baloldali, liberális ellenzéket segítse”, és „az EP négy baloldali frakciója által benyújtott határozati javaslat is ebbe a folyamatba illeszkedik”.

Deutsch szerint „bármekkora volt a nyomás”, a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozó politikusok közül „csak néhányan támogatták a javaslatot, 135-en viszont nem”. (Valójában a 216 fős néppárti frakcióból 67-en szavaztak át a négy baloldali, liberális, illetve zöld frakció által benyújtott javaslatra, ami a képviselők csaknem harmadát jelenti, és negyvenen tartózkodtak.)

A politikus úgy látja, az általa „Magyarország elleni támadásként” értékelt javaslatban „a valósággal köszönőviszonyban sem lévő állítások sorozatát fogalmazták meg”. Szerinte az „európai baloldal” két célt kíván elérni, „az egyik, hogy képviselje bevándorláspárti álláspontját, a másik pedig, hogy „a nem túl izmos állapotban lévő magyar baloldali liberális ellenzéki erőknek adjon támogatást”. Rámutatott: a bizottsági jelentés éppen a magyarországi választási kampány közepére fog elkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik