Közélet

Addig járt a Fidesz a kútra, amíg nem kapott egy hatalmas pofont

Sok és kemény munkája van abban Orbán Viktornak, hogy Magyarország képes volt a vezetésével történelmet írni az európai politikában. Eddig még soha senki ellen nem indították el az amúgy az uniós szlengben csak atombombának becézett hetes cikkely előkészítését. Volt azért verseny, hogy Magyarország vagy az egyre magyarosodó lengyelek lesznek-e azok, akik ezt először elérik, de végül utcahosszal mi nyertünk. Magyar győzelem, jóember!

Nézzük gyorsan meg, mit jelent ez az egész Orbán Viktor és a Fidesz számára. Az, hogy az előkészítés után el is fogadja-e a parlament a hetes cikkelyt, még kérdéses. Elég sok kör van még addig, amit le kell futni, és nem biztos, hogy az Európai Parlamentben kétharmaddal támogatnák Magyarország szavazati jogának elvételét is. A mostani szavazati arány már közelített a kétharmadhoz, ráadásul úgy, hogy sokan az Európai Néppártból nem szavazták meg a durvább állásfoglalást, de a sajátjukat, amely valamivel enyhébb, megszavazták volna. Bőven lehet, hogy ha konkrét szavazásról lesz szó, akkor ők a Fidesz ellen fognak szavazni. Ahogy az sem biztos, hogy az Európai Tanácsban a visegrádi országok megmentenék Magyarországot, ha szavazásra kerülne a sor.

Elég valószínű, hogy Orbán ebből az ügyből nem tud majd arcvesztés nélkül kihátrálni. Eddig a magyar kormány látványosan úgy érezte, hogy az EU nem tud vele mit kezdeni, ezért addig mehetnek előre a CEU bezárásával és a civilek ellehetetlenítésével, ameddig csak akarnak.

Ezzel az állásfoglalással viszont kiderült, hogy elértek a falig.

Most már nincs olyan lehetőség, amit korábban még össze lehetett volna hozni, és megengedné Orbánnak, hogy presztízsveszteség nélkül hátráljon ki a civilek zaklatásából. Ezt most le fogják verni a magyar kormányon. Az állásfoglalás konkrétan kimondja, hogy az Orbán-kormánynak nyilvános közleményben kell kijelentenie, hogy a CEU szabad intézményként működhet tovább Budapesten. Elég nehéz lesz ezt megtennie annak a miniszterelnöknek, aki csak Soros-egyetemként emlegeti az intézményt.

Ráadásul a magyar kormánynak nem lesz elég a CEU-val és a civilekkel szembeni hadjáratból kihátrálnia, a menekültekkel szembeni törvénysértéseket is be kell fejeznie. Hiába magyarázták egész eddig, hogy azok nem is törvénysértések.

Az, hogy a magyar kormány arrogáns viselkedése milyen érzelmeket vált ki még a saját konzervatív pártcsaládjából is, most elég jól kiderült.

Az Európai Néppárt képviselőinek jó része azért szavazott a szigorúbb, baloldali a javaslatra a sajátjuk helyett, hogy ezzel megmutassák, mennyire elítélik azt, amit a Fidesz csinál.

Ha pedig Orbán nem hátrál ki egyetlen ügyből sem, azzal csak még jobban felhúzza az európai jobboldalt, ami jelenleg a valódi politikai erőt jelenti Brüsszelben. De érdekes az is, hogy mi vezetett el odáig, hogy ennyire keményen lépjenek fel Magyarországgal szemben.

Biztos, hogy szerepe volt ebben a Fidesz arroganciájának, amellyel lesöpört minden ellenérvet a saját diszkriminatív törvényeivel szemben.

Az is valószínű, hogy Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztáson valamennyire lendületet adott az Európai Uniónak. Nem csak azért, mert látszik, hogy Európa második legfontosabb államában tömegek hajlandóak az EU mellett szavazni, de azért is, mert így legalább valószínűnek tűnik, hogy a szövetség középtávon sem esik darabokra. Sőt, a Merkel-Macron tengely az eddigieknél sokkal határozottabban irányíthatja majd az uniót.

Valószínűleg része volt ebben annak az alternatív valóságnak is, amelyet a Fidesz saját maga körül felépített Magyarországon.

A kormány legfontosabb pártlapjában azzal a címmel vezették fel ezt a szavazást, hogy bármi is történik, az EP-döntés súlytalan lesz. A cikkben Gulyás Gergely, a jogászarcú fideszes beszél arról, hogy súlyosan túllépte az amúgy felhatalmazás nélküli Európai Parlament a hatáskörét. Egyrészt az sem igaz, hogy túllépte volna, hiszen az EP a Magyarország által is elfogadott szabályok szerint mozgott, ráadásul ha az Európai Unióban bármelyik szervnek van felhatalmazása, az pont a közvetlenül, magyar állampolgárok által is választott Európai Parlament. Ha ennyire durván hazudjuk szembe saját magunkat, előbb-utóbb el is hisszük majd, amit állítunk.

Magyarország számára nem sok lehetőség maradt ebben a meccsben. Az Európai Unióból nem tudunk kilépni, bármennyire is idegesíti Orbánt a tanár-diák viszony. Azért nem, mert ha kilépnénk, elzáródna az a kifogyhatatlan pénzcsap, amiből a hatalom klientúrát és gazdasági növekedést épített. Ráadásul, ha nem vagyunk tagjai az EU-nak, akkor kelet felől is érdektelenek leszünk. Mit kezdene Oroszország, vagy Kína egy kelet-európai kishatalommal, amelyik nem tagja az EU-nak? Semmit. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a magyarok nagy része inkább bent maradna az unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik