Közélet

Válasz a Civil Összefogás Fórumnak

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2017. 05. 16. 16:46

A villamos művektől tavaly félmilliárd forint támogatást kapó Civil Összefogás Fórum lapunkat faggatja.
Korábban a témában:

Levelet kaptunk a békemeneteket szervező CÖF-től. A kormány mellett kiálló szervezet tíz kérdést tett föl szerkesztőségünknek, mindezt közérdekű adatigénylésként feltüntetve. A közérdekű adatigényléseket állami, önkormányzati vagy egyéb közfeladatot ellátó személyeknek és szervezeteknek kell megválaszolniuk – hiszen ők gyakorolnak közhatalmat, illetve költenek el közpénzeket. A kérdések javarésze egyébként egy hírportál esetében értelmezhetetlen is – például arra vonatkozik, hogy milyen pályázatokat írtunk ki és azokon kik nyertek.

Íme, a levél:

Tisztelt 24.hu Hírportál!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztjük elő.

Kérjük, szíveskedjen emailben megküldeni részünkre az alábbiakat:

1. A 24.hu Hírportál létesítésétől 2017. április 1-ig terjedő időszakban összes hatályban lévő alapító okiratát, szervezeti és működési, valamint befektetési szabályzatát, a szervezet munkáját segítő tanácsadók, illetve tanácsadó testület tagjainak nevét, javadalmazásuk és költségtérítésük összegét.

2. A 24.hu Hírportál létesítésétől 2017. április 1-ig az összes dolgozójának (ide értve megbízási jogviszony, valamint munkaviszony alapján foglalkoztatottak) munkakörét és havi javadalmazását és költségtérítésének összegét.

3. Érdeklődnénk arról is, hogy a 24.hu Hírportál idén április 1-ig a szervezet vagyonát milyen befektetésekben, megtakarításban, értékpapírban vagy egyéb pénzeszközben tartotta, hány pályázaton vett részt és mekkora támogatásokban részesült?

4. 2017. április 1-ig a 24.hu Hírportál által összes kiírt pályázati kiírásra hány pályázat érkezett (pályázatok szerint bontva), a beérkezett pályázatok kapcsán hány támogató és hány elutasító döntés született? Kik kaptak támogató és elutasító döntést?

5. Ez idő alatt kiknek és mekkora összegű támogatást ítéltek meg, illetve fizettek ki a győztes pályázóknak? Milyen szervezetekkel kötöttek támogatási szerződést? (Az egyes szerződéseket, kérjük, csatolják!)

Továbbá: tételes bontásban legyenek szívesek megküldeni, hogy az egyes pályázatoknál milyen pontozási rendszer alapján hoztak határozatot!

6. A 24.hu Hírportál mostanáig mekkora összeget fizetett ki a vezetőség tagjainak tiszteletdíj, illetve költségtérítés címén, vett-e igénybe külső szervezetet, illetve bízott-e meg szakértőt vagyonának kezelésével? Ha igen, mely szervek és szakértők voltak, és a megbízott vagyonkezelő adatigénylésem időpontjáig milyen díjazásban részesült?

7. A 24.hu Hírportál biztosít-e/biztosított-e bármilyen tárgyi eszközt (pl. szolgálati telefon, számítógép stb.) dolgozói számára? Ha igen, hány darabot és milyen típusúakat? Hány munkavállaló, mikor és mennyiért vett részt külföldi kiküldetésen, 2017. április 1-ig milyen béren kívül juttatásban részesítették és milyen jogcímen a munkavállalóikat?

8. A létesítéstől 2017. április 1-ig a 24.hu Hírportál bármely tagja, illetve munkavállalója részt vett-e olyan szakmai fórumon/rendezvényen/konferencián/workshopon, melyet a 24.hu Hírportál finanszírozott? Ha igen mikor és ezek milyen összegűek voltak?

9. A mai napon hány főt foglalkoztat a 24.hu Hírportál megbízási szerződés, valamint munkaszerződés alapján, mennyiért vásárolt informatikai eszközöket és mely cégektől, vásárolt-e gépjárművet, s ha igen, milyen típusú gépjárművet és mennyiért?

10. Kérjük továbbá részünkre megküldeni a szervezeti vagyon felhasználása körében megkötött szerződések vonatkozásában a szerződő felek nevét, szerződés tárgyát, ellenszolgáltatás összegét, szerződéskötés időpontját, az ezek megkötéséről hozott döntést, a döntésre irányuló előterjesztést/javaslatot, a szerződéskötés vonatkozásában a döntés megtárgyalásáról szóló jegyzőkönyvet!

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérjük, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részünkre, a feladó e-mail címére megküldeni.

Az Infotv. 29. § (3) és (5) bekezdése alapján adatigénylésünk teljesítéséért költségtérítés kizárólag akkor állapítható meg, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. Ilyen esetben az adatkezelő jogosult az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét költségtérítésként meghatározni. Kérjük, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról, amennyiben a kért iratmásolatokra tekintettel költségtérítést állapítana meg. Ebben az esetben kérjük, hogy a tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként tüntesse fel az oldalszámot, az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos munkaerő-ráfordítás mértékét és annak óradíját.

Kérjük, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt küldje meg számunkra.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH/2015/4710/2/V. számú állásfoglalásából következően a jelen adatigénylés az Infotv. 29. § (1b) bekezdése alapján nem tagadható meg, mivel tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét.

Segítő együttműködését előre is köszönjük.

Kelt: 2017. május 15.

Üdvözlettel:

CÖF-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

A 24.hu válasza pedig a következő:

Tisztelt CÖF-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány!

Alulírott Kustánczi Norbert, a 24.hu internetes hírportál főszerkesztője tájékoztatom, hogy a 24.hu hírportál, illetve tulajdonos üzemeltetője, a Central Digitális Média Kft. nem közfeladatot ellátó szerv, így az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján 2017. május 15. napján előterjesztett adatigénylésük fogalmilag kizárt, annak eleget tenni természetesen nem tudunk.

Amennyiben bármilyen olyan információ van birtokukban, amely a közérdekű adatigénylést irányunkban indokolja, illetve jogszabályilag alátámasztja, érdeklődéssel várjuk ennek megjelölését, ugyanis részünkről nem ismert ilyen körülmény.

Üdvözlettel:

Kustánczi Norbert

főszerkesztő, 24.hu

 

Mint kiderült, a CÖF-öt az sarkallta a kérdéssor elküldésére, hogy hasonló kérdéseket kapott az Átlátszó hírportáltól. Azzal a különbséggel, hogy előzőleg az Átlátszó kiderítette: az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a Békemeneteket szervező CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.