Közélet

Mutyi, félelem, 50 évvel ezelőtti állapotok – Visszaszóltak az igazi lovasok Lázárnak

Két héttel ezelőtt számolt be róla a hvg.hu, hogy a birtokukba került hangfelvétel szerint Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a földbe döngöli ifj. Bozsik Józsefet, a fogathajtók azóta posztjáról eltávolított szövetségi kapitányát, amiért az nyilvánosan kritizálni merte a Mészáros Lőrinc érdekeltsége által kivitelezett szilvásváradi lovasközpontot.

Az ügy előkerült a soron következő Kormányinfón is, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter olyan érvekkel vette védelmébe Czervánt, mint például az, hogy nagyon jó államtitkár vagy hogy a fideszes politikus csak nagyon aggódott a kiemelt kormányberuházásért. Lázár szerint a zárt közösséget alkotó lovastársadalmon belül ez a szokásos „hangnem és tónus”.

A hvg.hu megkeresett olyan lovas szakembereket, akik valódi eredményekkel, végzettséggel, múlttal rendelkeznek a lovas sport területén. Voltak, akik névvel vállalták sarkos véleményüket, mások – félve a politika bosszújától – névtelenséget kértek.

Nyírő László lovasedző, egy százhalombattai lovas központ vezetője szerint korábban a szakmát meghívták az egyeztetésekre és ez a hangnem egyáltalán nem volt bevett.

Felháborító, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy bizonyos pozíciók betöltése feljogosíthatja őket ilyen hangnemre és viselkedésre. Emiatt sokan, komoly szakemberek nem is működünk együtt a vezetőség irányelveivel

-mondta el a portálnak. Panyi György 1985 óta hivatásos lovas, véleménye hasonló: szerinte

pillanatnyilag tényleg ez a megszokott hangnem, mert a kormány mindent uralni akar, holott semmi keresnivalója nem lenne a sportban.

A hvg.hu egy 30 éve a lovassportban mozgó forrása arról írt, hogy

ami az országban, és most már a lovassportba begyűrűzve is zajlik, kétségbeejtő. Én nem tudok már innen ’szökni’, de lassan 50 évvel ezelőtti helyen érzem magam, aki jobb, ha befogja a száját, mert jön éjjel a fekete autó. Nem tudom, hogyan lehetne ezt megoldani, nem hiszem, hogy a lovasok tudnának forradalmat kirobbantani, túl sok a befolyás. Nem látok kiutat, amíg ez a kormány van.

Egy másik lovas szerint nagyon is jellemző, ami Szilvásváradon történt: egyes szakmai körök sikeresen kilobbiznak maguknak valamilyen állami támogatást egy olyan beruházásra, melynek összegét önerőből soha nem tudná kitermelni.

A beruházás jó a szakmának, jó a településnek, jól mutat a kormány pedigréjén. Mivel kegyes adományról van szó, a szakma nem mer beleszólni sem a tervezésbe, sem az építkezésbe. (…) Mivel a tulajdonviszonyok és kompetenciaviszonyok nem tiszták, a kivitelezés minőségére és a felelősségvállalásra nincs garancia. Elkészül a mű, a szakma hálás és nem veszi észre / nem akarja észrevenni a nyilvánvalót, mert a megelőző állapotnál azért mégiscsak jobb a helyzet

-magyarázta a kiemelt kormányberuházásról a lovas. A teljes cikket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik