Közélet

Soros egyeteme reagált, ők nem civil szervezet

ceu (ceu, )
ceu (ceu, )
Állítja a CEU a nyílt levelében, mindig minden kormánnyal jó volt a viszonya és sokat tett a hazai felsőoktatásért és Budapestért.

Kövér cikkben elemezte a Figyelő csütörtöki száma, mennyi esélye van a Soros György alapította Közép-európai Egyetemnek (CEU) arra, hogy nekimenjen a magyar kormány és kidobja az országból.

A Figyelő – szerintük félrevezető – cikkére nyílt levélben reagált az egyetem is csütörtök este. Ebben azt írják, büszkék rá, hogy 25 éve részesei a magyar felsőoktatási rendszernek, sőt rektorukat is a köztársasági elnök nevezi ki. A magyarok alkotják a legnagyobb nemzetiségi csoportot a hallgatók közt (20%) és 117 országból jönnek diákok ide.

A cikk állításaival szemben a tanári karunk 40 százaléka magyar, akik közül sokakat külföldről vonzott haza a CEU-n való tanítás és kutatás lehetősége.

A számokat tovább sorolva kiderül, kb. 700 magyar munkavállalót alkalmaznak, évi közel 10 milliárd forintot fizetnek ki bérekre, adókra, tb-re stb., és magyar beszállítóktól vásárolnak. A CEU szerint hozzájárultak a főváros életéhez, de Budapest is sokat adott nekik.

Nem vagyunk civil szervezet. Nem vagyunk politikai platform. Egyetem vagyunk, amely büszke az oktatására és kutatásaira.

14 ezer hallgatójuk dolgozik az üzleti és állami szférában, kiváló az együttműködése a CEU-nak más magyar kutatóhelyekkel, egyetemekkel is. Szerintük téves és túlzás, hogy elveszik az EU-s támogatásokat más intézmények elől, hogy a kutatás-fejlesztési támogatások 95 százaléka kerül hozzájuk.

Ezen felül büszkéke az OLIve programra, ami menedéket kapottaknak nyújt oktatást. Ezt a Bécsi és a Kelet-londoni Egyetemmel közösen szervezik. A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal régi kapcsolatuk van, de nincs beleszólásuk a támogatási döntéseikbe. Elismerik, hogy Soros alapította a CEU-t, és büszkék rá,

hogy egy magyar patriótával ápolhatunk kapcsolatot,

de fenntartják a függetlenségüket is. Szerintük a kormány nem fontolgat lépéseket a CEU ellen, mivel 25 éve együttműködnek minden kormánnyal, a jelenlegivel is. Ennek fenntartására számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik