Közélet

Végre nem erőltetik ránk az amerikaiak a demokráciát

Szijjártó Péter az oroszokat fényezte a Reutersnek, na meg az új amerikai vezetést. Az oroszok kellenek Európának gazdaságilag, a gázuk meg nekünk energiaügyileg.

Interjút adott a Reuters hírügynökségnek Szijjártó Péter külügyminiszter, és ahogy várható volt, minden oldalról körberajongta Oroszországot. Vlagyimir Putyin elnök jövő heti budapesti látogatása volt persze a beszélgetés apropója. Szijjártó gyorsan ki is kötötte, nem kellenek az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt kivetett szankciók, ami miatt több milliárd dollárnyi exportlehetőséget vesztett az ország.

A Reuters ki is emelte, Magyarország a 2014-es krími annexió után is jó viszonyban maradt Moszkvával.

Szijjártó közölte, a szankciók csak ártottak az európai gazdaságnak, ráadásul az oroszok nem vettek visszább ennek ellenére. Szerinte inkább tárgyalni kéne magas szinten a minszki egyezményt be nem tartó oroszokkal. Moszkva és Budapest viszonyát így elemezte:

Nem látom úgy, hogy Oroszország fenyegetés lenne Magyarországra. Megértem és tiszteletben tartom, hogy a lengyel barátaink, balti barátaink más állásponton vannak ebben… Oroszország nem támadna meg egy NATO-tagállamot sem. Nem gondolom, hogy ez Oroszország érdekében állna.

Szijjártó elmondta, azt szeretné Budapest, hogy 2021-ig megállapodjanak az oroszokkal a gázszállításokról. A külügyminiszter is egyetért azzal, hogy alternatív energiaforrások szükségesek, de még mindig az orosz gáz a legstabilabb.

Ha már energia és oroszok, szóba került a Paks II projekt is, amit a Roszatom építhet. Ehhez Brüsszelnek is van pár szava, amint nem lesz, elkezdődhet az építkezés. Szóba került még az USA-val való viszony, ami Donald Trump miatt javulni fog Szíjjártó szerint. Kvázi egyetértett Trumppal abban, hogy a NATO nem elég hatékony, nem tud védelmet jelenteni a terrorizmussal szemben:

Jelenleg ha a fenyegetésekről beszélünk… az ISIS-t fenyegetésnek látom….. És egy nem állami szereplő a civilizált világ legkomolyabb fenyegetése. És ebben az értelemben, úgy gondolom, igen, a NATO-nak nagyobb szerepe lehetne.

Kiemeli a cikk, hogy Orbán Viktor kormánya többször összetűzésbe került Barack Obama előző amerikai kormányával. Orbán volt az első, aki Trumpot támogatta. Szijjártó is kijelentette, vége az amerikai demokráciaexportnak, nem lesz többé ezirányú nyomás.

(A kiemelt képen Szijjártó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel mókázik.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik