Közélet

Parancsolj a pofádnak! Mindenki mindenki ellen a pilisi transzformátorállomás miatt

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 01. 21. 11:14

Korábban a témában:

A Pilis kapujában, Pilisszántó állandóan lakott külterületétől, Placskótól pár száz méterre tervez az ELMŰ egy 10 ezer négyzetméteren elhelyezkedő transzformátorállomást építeni.

Mielőtt rátérnénk arra, mi történt a lakossági fórumon, nézzük az előzményeket:

  • Pilisszántó nagy része országos jelentőségű tájképvédelmi övezet, sokan szent helynek tartják ezt a részt
  • A helyiek alig tudtak valamit a fejleményekről, a jegyzőkönyvet is csak a lakosság kérésére tették fel az internetre
  • A lakosok egy része azt mondja, Pilisszántónak nincs szüksége a transzformátorállomásra, a környező településeknek viszont igen
  • Az önkormányzat azért egyezne bele az állomás megépítésébe, mert így hozzájárulást kaphatnak egy tornateremhez, ami egyébként tényleg borzalmas állapotban van
  • A helyiek nemcsak a környezetszennyezéstől félnek, hanem attól is, hogy ingatlanjaik értéke óriásit zuhan
  • Sokan azt gondolják, a transzformátorállomás csak az első lépcső, utána jönne a Pilisen keresztül vezetett 400 kV-os vezeték

Telt ház, pokoli hangulat

Teljesen megtelt a Pilisszántói Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, lakossági fórumot tartottak, a téma természetesen az volt:

Legyen vagy ne legyen transzformátorállomás?

A beszélgetés moderátora már az elején megkért mindenkit, hallgassák meg a másikat, különben nem jutnak előre. Pedig ez a cél, ezért jött el az ELMŰ ügyvezető igazgatója, a Mavir munkatársa, a főépítész és persze Csicsmanczai Tamásné is, a település polgármestere.

24.hu / Neményi Márton

Hozzá került először a mikrofon, elmondta, az ELMŰ kereste meg az önkormányzatot, szerinte az a baj, hogy nincsenek tisztában az emberek a tényekkel:

Az előkészületi folyamatok a jogszabályoknak megfelelően zajlottak. Értékbecslés már készült, 65 millió forintért értékesítenénk a területet. Pályázatot kell kiírni, ez viszont még egyelőre nem történt meg, határozat nincs. A képviselő-testület megfelelően tájékozódott, először nekünk is voltak kétségeink, de ezek eloszlottak.

Tíz percig bírták a lakosok, hogy ne üvöltsenek közbe.

Fontos, hogy a helyiek körében is bőven akadt ellentét. Pilisszántónak van a falu része és van egy külterülete, ez a Placskó. Utóbbi inkább nyaraló övezet, itt körülbelül hatszáz ingatan van, ebből 150 állandóan lakott. A faluban élők közül viszont sokan támogatják, hogy legyen transzformátorállomás, hiszen tőlük viszonylag messze lenne ez az építmény.

24.hu / Neményi Márton

A polgármester elmondta, a trafóállomás és a vezeték két külön dolog, utóbbit ők sem akarják.

A településnek kevés a bevétele, ezért van szükségünk erre. Az önkormányzat egyik bevételi forrása az ingatlan eladása. Ebből fejlesztések lennének, ami a közösséget szolgálná.

A polgármester szerint most egy versengés folyik, ki szereti jobban a falut.

Ön biztos nem.

Ezt kiabált be valaki a helyiek közül. Csicsmanczai azt mondta, egy lakható, élhető falut kell továbbadniuk.

A döntés során az érzelmekre is hallgatunk, de ehhez a tornaterem is hozzá tartozik

– tette hozzá, amit sokan nem értettek.

24.hu / Neményi Márton

De ő a következő generációra is gondol, mondta, ami végképp kiborította a lakosok egy részét. Azonban tudta még fokozni:

A kamikazeakció hatalmas kárt okoz, elutasítom a világvége-víziót. Mi itt akarunk élni, amihez hozzátartozik a tornaterem.

Az este egyik legfeszültebb pillanatában jött az alábbi kiabálás:

Parancsolj a pofádnak!

Mondta az egyik lakos a másiknak, olyan volt a hangulat, mint egy Dörgicse-Balatonakali rangadón.

24.hu / Neményi Márton

És még mindig nem volt vége, az a polgármesteri indoklás sem győzte meg az embereket, hogy

az elektromos autó is terjed.

Azt viszont elismerte, a kommunikációjuk nem volt hibátlan. Szerinte hecckampány folyik a transzformátorállomás körül, viszont

élve a demokrácia eszközével, népszavazás lesz.

Elvileg március végén, április elején pontot tehetnek az ügy végére.

24.hu / Neményi Márton

Nem kell aggódni, zöld színű lesz a vezeték

A főépítész elmondta, olyan helyre tervezik az állomást, ahol kevésbé értékes a terület, arra törekednek, hogy minél kisebb legyen a környezeti változás.

A Mavir munkatársa szerint ez egy szükséges rossz, valahogy el kell szállítani a villamos energiát. Az ELMŰ-nek az a kötelessége, hogy a fogyasztó ne vegye észre az üzemzavart. Viszont

zöld színt kapnak a vezetékek, 

Ő is tudta még fokozni:

Nem kell mindent letarolni. Bokros területek vannak, ami a nagyvadaknak jó.

24.hu / Neményi Márton

Az ügyvezető igazgató a vezetékekkel kapcsolatban megállapította: azt lehet mondani, nem veszélyes.

A zajról állította, a vasútnál jóval nagyobb a sugárzás, amikor viszont a mikrohullámú sütőhöz vagy a villanyborotvához hasonlította az egészet, sokaknál ellenszenvet váltott ki.

Mert olyat ugye még senki se látott, hogy valaki 30 éven keresztül folyamatosan borotválkozott, vagy egy mikró előtt állt.

Ő is elmondta, a transzformátorállomás még csak elképzelés, és nála sem maradhatott ki az, hogy egyre több az elektromos autó, a villamos energia fele megy a világ.

 

24.hu / Neményi Márton

(Nem) a pénz az úr

A végére maradtak a lakossági kérdések:

  • 65 millióból fel lehet építeni a tornatermet?

Ez a polgármester válaszából nem derült ki, sőt, igazából úgy tűnt, nem is tudják, mennyi lenne ennek a rekonstrukciója, de állítólag van még 30 milliója a falunak.

  •  Felkészült az önkormányzat arra, hogy az ingatlanárak zuhanása miatt sokan pert indítanának majd?

Csicsmanczai elmondta, a kártérítést az ELMŰ-nek kellene fizetnie. Erre gúnyos taps volt a válasz, az ELMŰ-nél azt mondták, ilyen eset még nem volt náluk.

Azt este egyik filmbe illő jelenete a korábbi polgármester megszólalása volt, aki másodpercekig bele se tudott kezdeni beszédébe, akkora tapsot kapott. Szőnyi József hosszú évekig volt a falu első embere.

Következő kérdés egy ellenzőtől:

  • Ki az, aki minket képvisel?

Nincs érdemi válasz.

Egy másik helyi szerint az a baj a népszavazással, hogy már előre el van döntve, miután csak az szavazhat, aki bejelentett lakos. Viszont a placskóiak nagy része nem az, mert nyaralóként használják a házat.

Így tehát éppen azok maradhatnak ki a döntésből, akiket a legjobban érint a népszavazás. 

Persze kiskapu erre is van, elvileg 30 nappal a népszavazás előtt még be lehet jelentkezni és akkor lehet szavazni is.

  • Miért az iskola újítja fel a tornatermet, mikor a magyar állam már átvette az ingatlant?

A polgármester szerint azért, mert Pilisszántó a tulajdonos, nem várhatnak a Klikkre. Pláne, mert egyszer kértek négy WC-kefét, és a Klikk kérdése az volt, minek kell négy.

Arra, hogy a Pilis szakrális, szent terület, a polgármester azt mondta, a hit magánügy,

a szakrális szót 10 éve hallottam először. Egy büfé nem tud megmaradni itt. Ha lenne turisztikai lehetőség, már idejöttek volna a vállalkozók.

24.hu / Neményi Márton

A beruházás egyébként egymilliárd forintba kerül, és azért itt épülne meg, mert itt a legolcsóbb. Többen is jelezték a fórumon, hajlandóak nagyobb összeget felajánlani a tornaterem rendbehozására, erre azonban az önkormányzat nem reagált.

A lakossági fórum pénteken ötkor kezdődött, negyed kilenckor ért véget, majdnem olyan hosszú volt, mint egy Bruce Springsteen-koncert. Budapest felé pedig, a sárga busz megállójában még mindig erről beszéltek az emberek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.