Tornanádaska, 2014. szeptember 10.
Első osztályos gyerekek indulnak haza a Katolikus Karitász által adományozott iskolatáskával hátukon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tornanádaskai Tagintézményéből 2014. szeptember 10-én. Az intézmény minden első osztályos diákjának tanszerekkel felszerelt iskolatáskát adományozott a Katolikus Karitász. A szervezet négyezer diák iskolakezdését támogatja összesen több mint 20 millió forinttal.
MTI Fotó: Komka Péter
Közélet

Több mint egy hete történt, de az államtitkárság még mindig csak értelmezi a botrányos PISA-felmérés eredményeit

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 12. 17. 06:19

Az elkezdett folyamaton a PISA-felmérés lényegében nem fog változtatni, ugyanakkor több dolgot át kell tekinteni, nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár a Magyar Időknek.

Palkovics László a lap szombati számában publikált interjúban elmondta, hogy zajlik az eredmények értelmezése, és készül egy jelentés, amely januárban kerül majd a kormány elé. Meg kell nézni, más országokhoz képest hogy állunk, valamint, hogy miért változtak az eredmények.

Közölte, megnézik mi változott az elmúlt időszakban, mi történt az iskolákban, hogyan nézett ki a tanítás módszertana, vagy például azt, hogy a teszt újfajta, teljes egészében számítógépen történő kitöltése okozott-e problémát.

Palkovics László megjegyezte, hogy nagyon sok országnak romlottak a PISA-eredményei.

Nem ért minket sokk a PISA miatt, és azon a folyamaton, amit elkezdtünk, a PISA lényegében nem fog változtatni.

Arra a kérdésre, hogy ki vagy mi felelős leginkább a rosszabb teljesítményért, Palkovics László azt válaszolta, hogy ez összetett, hiszen van a tananyag, a tanterv, a módszertan, amelyeket át kell tekinteni. A tanárnak és a szülőknek is van szerepük – mondta, megjegyezve azt is, hogy a gyerekeket nem lehet felelőssé tenni, bár az tény: ha nem tanulják meg, amit kell, akkor ezek az eredmények értelemszerűen rosszabbak lesznek.

Az oktatási államtitkár szerint a módszertant mindenképpen át kell gondolni. Mint elmondta, fontos lenne például, hogy a jövőben bizonyos órákon kisebb csoportban történjen a foglalkozás, így akinek nehezebben megy az anyag, annak többet segítsenek a tanárok.

Továbbá lényeges az iskolák megfelelő eszközellátottsága is: például most a nyolcadik osztályig kevés iskolában tanulnak olyan modellezési szimulációs eljárásokat, amelyeket a PISA számon kér.

Klik: menedzserszemlélet kell

Fontos, hogy menedzserszemléletű legyen a Klebelsberg Intézménytartó Központ, és támogassa a tankerületeknél ezt az egységes gondolkodásmódot, mondta el a Klik elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.

Pölöskei Gáborné közölte: a tankerületi vezetők a nyár folyamán négy, többnapos képzésen vettek részt, hogy felkészüljenek például arra, hogyan kell a költségvetést a feladatellátás biztonságát szem előtt tartva megtervezni és egyeztetni az iskolaigazgatókkal. Továbbá, hogy a tantárgyfelosztás ne egyoldalú legyen, hanem szintén partneri beszélgetés folyamán alakuljon ki.

Az informatikai képzést különösen fontosnak nevezte, mert – mint mondta – a hatékonyság biztosítéka, hogy az információk gyorsan áramoljanak.

Pölöskei Gáborné elmondta azt is, hogy nyolc önkormányzattal nem jött létre az átadás-átvételről szóló megállapodás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.