Közélet

Merkel továbbra is szétosztaná a menekülteket a tagállamokban

A német kancellár az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a menekültek ügye mindenekelőtt globális probléma, de nagy európai kihívás is, és a tagállamok közötti szolidaritás nem megfelelő, ezért tovább kell küzdeni a “feladatok jobb elosztásáért”.

Valamennyi tagország egyetért abban, hogy az EU külső határát hatékonyabban kell védeni, és egyetértés van abban is, hogy küzdeni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért és azért, hogy a menekültek jobb ellátást kapjanak a hazájuk közelében. Azonban az EU-ban tartózkodó menekültek tagállamok közötti elosztásával “még mindig nagy gondok vannak”, ezért tovább kell folytatni a munkát, bár “nem ez az első téma, amelyen egy évnél hosszabb ideig kell dolgozni”, mondta Merkel.

Elindul

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról a többi között elmondta, hogy pártja kiáll az elutasított menedékkérők távozása mellett. A védelemre nem szoruló kérelmezőknek barátságosan is meg lehet mondani, hogy haza kell menniük, szükség esetén pedig a “jogállam erejével” kell gondoskodni távozásukról, ami elengedhetetlen, mert a befogadó közösség különben nem tud segíteni a valóban védelemre szorulóknak, mondta a CDU vezetője, aki a kongresszuson ismét elindul a pártelnöki tisztségért.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy

senki sem pótolhatatlan, és hosszú mérlegelés után döntött úgy, hogy “még egyszer” megpályázza az elnökséget

és kancellárjelöltként vezeti pártját a 2017 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában. Aláhúzta, hogy a vállalás nemcsak a kampányra érvényes, hanem a teljes következő kormányzati ciklusra szól.

Nem lesz könnyű

Hozzátette, hogy a 2005-ben kezdett kormányzás eredményeire építve a CDU a vezetésével “iránymutatással tud szolgálni nehéz időkben”, márpedig a következő évek a globalizáció és a digitalizáció eddigi fejleményei alapján nem ígérkeznek éppen könnyűnek.

Arra a kérdésre, hogy a küldöttek a menekültválság körüli viták, feszültségek után milyen választási eredménnyel erősíthetik meg tisztségében, azt mondta, hogy “őszinte eredményre” számít.

A bajor testvérpárttal (CSU) a befogadható menekültek létszámának évi 200 ezres felső határáról folytatott vitáról Angela Merkel elmondta, hogy továbbra sem egyezik a pártszövetség tagjainak álláspontja, de ez más ügyekben is előfordul, és együtt lehet élni vele.

merkel (Array)

Kötelező határőrizet

Közben az Európai Parlament bel- és igazságügyi bizottságának döntése után a miniszterek tanácsa is elfogadta azt az uniós bizottsági javaslatot, amely szerint

az Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és harmadik országbeli állampolgár rendszerszerű ellenőrzésen essen át,

írta közleményében az Európai Parlament.

A Schengeni határellenőrzési kódex célzott reformjával összhangban a jogszabály a Schengeni Információs Rendszer (SIS) és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet ellopott vagy elveszett úti okmányokat tartalmazó adatbázisa (SLTD) alapján rendszeres biztonsági ellenőrzés alá vetné alá a harmadik országbeli állampolgárok és az uniós polgárok dokumentumait.

Ezen túlmenően az unió biztonsága növelése érdekében a tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy szisztematikusan ellenőrizzék az uniós polgárok adatait és dokumentumait a nemzeti rendszereik vagy más Interpol-adatbázisok segítségével.

Válsághelyzet

Olyan válsághelyzetek, mint például a terrorfenyegetés, gyors és összehangolt válaszokat igényelnek. A külső határok szisztematikus ellenőrzésének biztosításával az unió képes lesz megállítani a terroristák mozgását, a fegyverek és más tömegpusztító eszköz behozatalát.

Az Európai Bizottság javaslata szerint, ha a rendszeres ellenőrzések miatt túl hosszadalmas sorok okoznának fennakadásokat, lehetőség lesz a szúrópróbaszerű ellenőrzések bevezetésére a szárazföldi és a tengeri határokon egyaránt. Az elfogadott szöveg szerint a tagállamok esetlegesen könnyített repülőtéri ellenőrzésének bizonyítania kell, hogy az nem jelent kockázatot a belső biztonságra, a közrendre, a nemzetközi kapcsolatokra, valamin a közegészségügyre.

A törvényjavaslat végső elfogadását követően a nemzeti hatóságoknak hat hónap áll majd rendelkezésükre a repülőterek ellenőrző rendszerének kiépítésére. A határidő különleges esetekben 18 hónappal meghosszabbítható, tartalmazza az elfogadott szöveg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik