Külföld
German Chancellor Angela Merkel addresses a press conference at the  Christian Democratic Union (CDU) party headquarters in Berlin, on November 20, 2016.
German Chancellor Angela Merkel told her party earlier in the day she will seek re-election next year, a move likely to be welcomed in many capitals as a sign of stability following poll triumphs for Brexit and Donald Trump. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Nincs ember, aki letaszítsa a trónról Merkelt

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 11. 21. 20:11

Korábban a témában:

Angela Merkel vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy negyedszer is pályázik a kancellári posztra jövő szeptemberben. Elmondása szerint a döntést nehezen hozta meg, mert összetett problémákkal és elvárásokkal néznek szembe.

Végtelen mennyiségű időt töltöttem el a fontolgatással, 11 év után ez sem az ország, a párt, és a saját szempontomból sem volt triviális döntés

– fogalmazott vasárnap esti sajtótájékoztatóján Berlinben.

A 62 éves politikus világszerte a legtapasztaltabb és legrégebb óta szolgáló nyugati vezetőjeként tartják számon. A következő ciklusban mindenki tőle várná a megoldást az Egyesült Államok és Európa kapcsolatának kiegyenlítésében, a Brexit és az orosz agresszió kérdésében, a menekültáradat és az euróválság kezelésében.

Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy indulása egészségügyi állapotától is függ, de mindenkit megnyugtatott, éber és tele van ötletekkel.

Cseppek a pohárban

Kancellárként Merkel nagy népszerűségnek örvend, a németek anyaként tekintenek rá, de a bevándorlásellenes választóknál kihúzta a gyufát, amikor több mint egymillió közel-keleti menekültet engedett be az országba.

A Bild am Sonntagnak készített közvélemény-kutatás szerint 55 százalék támogatta Merkel indulását, bár Trump győzelme óta tudjuk, hogy óvatosan kell bánni ezekkel az adatokkal. Mi több, komoly fenyegetést jelent a CDU-nak az Alternatíva Németországért (AfD) megerősödése. A bevándorlásellenes párt és a szélsőjobboldali Pegida mozgalom többször is nyomást helyezett már a kancellárra, és szigorúbb menekültpolitika alkalmazására szólították fel őt.

A szilveszteri kölni tömeges szexuális támadások, a magányos farkasok által elkövetett terrormerényletek ráadásul tisztán az AfD kezére játszottak.

Az érem másik oldala, hogy a Brexit, Donald Trump megválasztása és az egyre gyakoribb populista mozgalmak által Merkel a stabilitás iránymutatójának számíthat a bizonytalan időszakban.

Dominancia

Az esélyei kimagaslóan jók. Nincs reális alternatívája, kihivója, még a pártján belül sem.

– mondta Tamási Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a 24.hu megkeresésére. 

Mint fogalmazott, a szociáldemokraták részéről Frank-Walter Steinmeier felvehette volna Merkellel a versenyt, de őt ügyesen félreállította az államfői posztra való jelöléssel. December 5-7 között a CDU pártkongresszusán pártelnöki választást tartanak, ahol Merkel elég jó eredményre számíthat, tekintve, hogy tavaly a menekülpolitikáját 99 százalékkal fogadták el, a párton belül pedig ez az a kérdés ami valódi kritikákat vet és vetett fel vele szemben. 

A szakértő kiemelte, sok olyan kérdés van, ami Merkel megítélését meghatározza.

Fotó: AFP / Getty Images Hungary / John Macdougall
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / John Macdougall

Népszerűségénekhullámzása a menekültpolitikájának köszönhető, de kancellárságának elmúlt tíz évében elért eredményei, mint például egyes szociális és gazdaságélénkítő intézkedései , vagy válságkezelő politikája stabilan tartják őt. Nem valószínű, hogy a választások előtt bármit is változtatna, a hirtelen nagy fordulatok nem szerencsések a politikában, különösen ilyen rövid idővel a választások előtt. Folytonosságra lehet számítani és jelenleg valószínűtlen, hogy ne ő maradna a kancellár.

Tamási Anna megjegyezte, Merkelnek világos irányvonalai vannak. Az ország gazdasága exportfüggő, stabil piacokat akar maga körül tudni, miközben megfelelően használja ki a globalizáció előnyeit, és minimalizálja annak negatív hatásait, így megfelelően menedzseli pl. a globális migrációs folyamatokat is.

Arra a kérdésre, a legfőbb kihívó AfD meg tudja-e szorongatni Merkeléket jövő szeptemberben, a kutató úgy felelt, aligha.

A párt várhatóanmegáll a mostani, 13 százalék körüli támogatási szinten, bár lehetnek rejtőzködő szavazók, de választóik nem a párttal való meggyőződés miatt állnak melléjük, inkább a menekültpolitikában akarnak szigorúbb álláspontot látni.

Hozzátette, az AfD koalícióképtelen, nincs hagyománya.

Fiatalkor

Angela Merkel a vasfüggöny jobb oldalán, Hamburgban született 1954. július 17-én egy lengyel származású családba. Az élete teljesen másként alakult volna, ha néhány hónappal születése után apja, a lelkipásztor Horst Kasner nem dönt úgy, hogy az NDK-ba költöznek. A család Berlintől északra, Templin városában telepedett le, Angela pedig fogyatékkal élő gyermekek közt nevelkedett az intézményben, ahol apja dolgozott. Okos volt, különösen jól ment neki a matek és az orosz.

Társadalmi és családi háttere miatt nem volt számára egyenes az út a proletárok paradicsomába, 1973-ban a Lipcsei Egyetem nyitotta meg számára a kapukat.

Angela tudományt tanult, mert, mint mondta, ott az igazságot nem könnyű elferdíteni.

1977-ben feleségül vette őt Ulrich Merkel, mert abban az időben mindenki megházasodott. A szerelem nem tartott sokáig, 1982-ben elváltak, de megtartotta exférje nevét. 1998-ban hozzáment Joachim Sauerhez, jelenlegi párjához.

Nicolas Sarkozy és Angela Merkel, 2005. július 20. Fotó: Corbis / Getty Images Hungary / Alain Nogues
Nicolas Sarkozy és Angela Merkel, 2005. július 20.
Fotó: Corbis / Getty Images Hungary / Alain Nogues

Fel a létrán

A diktatúra évei óvatosságra tanították őt. Angela Merkelnek a társadalmi túléléshez csatlakoznia kellett a helyi KISZ-hez. Nem hunyta be a szemét, de hallgatott. Tudományos karrierjét Kelet-Berlinben kezdte, munkatársként dolgozott a tudományos akadémia fizikai-kémiai központi intézetében.

A berlini fal ledöntése meglepetésként érte. 1989. november 9-én épp szaunázásból igyekezett haza, amikor észrevette, hogy a Bornholmer strassei átkelőnél megszüntették az útlevelek ellenőrzését.

Ez egyfajta fordulópontot is jelentett az életében. 35 éves volt és vonzotta a politika világa. Belépett a Demokratikus Ébredés nevű mozgalomba, melynek ő lett a szóvivője, majd egy évvel később, 1990-ben Lothar de Maiziére kereszténydemokrata miniszterelnök kormányának szóvivő-helyettesének lépett elő.

Merkel nem érte be ennyivel és bizonyította, többre hivatott.

Helmut Kohl kancellár abban az időben egy fiatal, kelet-német nőt keresett, aki puhíthatja a választókat. Lothar de Maiziere Merkelt javasolta neki, így lett ifjúsági és nőügyi miniszter, majd 1994-ben a környezet-, természetvédelmi és a reaktorok biztonságáért felelős miniszternek nevezték ki.

Csúcstámadás

Négy évvel később Helmut Kohl alulmaradt a szociáldemokrata Gerhard Schröderrel szemben a szövetségi választásokon, ezért Merkelnek is távoznia kellett és ő lett a CDU új főtitkára. 1999 szeptemberében a kirobbant pártfinanszírozási botrányt felhasználva mentorát, Helmut Kohlt kiszorította a párt irányításából.

2000 áprilisában 96 százalékos többséggel a Kereszténydemokrata Párt elnökévé választották, de nem ő, hanem Edmund Stoiber indult a kancellári választásokon. Merkelnek megérte türelmesnek lenni, 2005. november 22-én legyőzte Gerhard Schöder kancellárt és birtokba vehette a kancellárnak járó, a kancellária hetedik emeletén található 140 négyzetméteres irodát.

11 év elteltével is kirobbanhatatlan a német politikai elitből. Sokat tanult Helmut Kohltól, az összes lehetséges vetélytársát eltávolította a harcmezőről és kereszténydemokrata színekben ma már senkinek nem lenne esélye rajta kívül választást nyerni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.