Közélet

Ingyen vonatbérletet ad a fiataloknak az EU

Egy hónapig ingyen utazhatnak az uniós tagállamokban.

A jövő évtől ingyenes vonatbérletet kaphatnak a 18. életévüket betöltött európai fiatalok, melynek felhasználásával egy hónapig ingyen utazhatnak az uniós tagállamokban.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke közölte: az Európai Bizottság 2017-ben kísérleti projektként megvalósítja a programot, amelyhez 50 millió eurót rendelnek az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretről.

A képviselő hangsúlyozta:

a kezdeményezés nem pusztán az ingyen vonatozásról szól,

hanem az európai fiatalok lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció mélyítéséről, a kultúrák közötti kommunikációról. Ujhelyi szerint a fő cél, hogy a program olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek saját erőből nincs lehetősége megismerni más európai országokat és kultúrákat.

„Ez a program sok tízezer magyar fiatal számára jelenthet egyedülálló lehetőséget. Most, amikor az Európai Unió létét és értelmét számos populista erő kérdőjelezi meg, ez egy hosszú távon érvényes és eredményes válasz lehet az európai közösségeket szétverni szándékozóknak” – írja közleményében a politikus.

Ujhelyi emlékeztetett: a program alapötletét két német aktivista, Vincent-Emmanuel Herr és Martin Speer dolgozta ki, a megvalósulás azonban mindenki sikere, aki támogatta a javaslatot. Köszönetet mondott Violeta Bulc és Navracsics Tibor uniós biztosoknak, amiért segítették a kezdeményezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik