Közélet

Orbán “nagyon rugalmasan viszonyul a tényekhez”

A Bankszövetség egykori elnöke szerint „ez ciki”.

Orbán Viktor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján – az MTI szerint – azt mondta: az elmúlt hat évben kormánya egy olyan gazdaságpolitikai mixet kezdett alkalmazni, amely a növekedést, a költségvetési fegyelmet, a foglalkoztatottság növelését és az adósságcsökkentést egyidejűleg akarta végrehajtani. A tankönyvek szerint ez nem lehetséges, de a gyakorlat bizonyítja, hogy ez igenis sikerülhet egyszerre – tette hozzá a miniszterelnök.

Felcsuti Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: valamit valóban csinált a kormány, de nem tett semmi lehetetlent. Egy viszonylag radikális válságkezelési programot hajtott végre. Megadóztatta a bankokat, a távközlési vállalatokat és azokat az iparágakat, ágazatokat, amelyek képesek voltak fizetni és nem nagyon tudtak védekezni. Ugyanakkor „ingyen ebéd” nincs, természetesen a bankok hat évre hibernálták magukat, most kezdenek éledezni.

Három rossz szám

A Bankszövetség egykori elnöke szerint a kormányfő több állítása viszont tényszerűen sem állja meg a helyét. Orbán Viktor ugyanis azt mondta, nem lehet populista az a politika, amely

hat év alatt az 1,8 millió adófizető számát 4,4 millióra növeli, az államadósságot 85-ről 75 százalékra, a 7 százalék fölötti költségvetési hiányt pedig 3 százalék alá csökkenti.

Felcsuti Péter szerint a három állítás három helyen sántít.

Ebben három rossz szám van.

A közgazdász a kormányfő szavait azzal árnyalta, hogy az adókötelessé tett minimálbérrel az adózók száma persze nő, de civilizált országban ezt a bevétel adómentes. Az államadósság is csökkent, de úgy, hogy közben „elégették” a magán-nyugdíjpénztárak pénzeit, miközben keletkezett egy hosszú távú kötelezettség. A költségvetési hiánynál emlegetett 7 százalék viszont

tényszerűen sem igaz.

A Bajnai-kormány 3-3,5 százalékos hiánnyal adta át a költségvetést. (Korábban mások is azt állították, hogy a költségvetési hiány inkább nőtt volna, ha a kormány nem uniós pénzeket költ – a szerk.)

“Ez ciki”

Felcsuti Péter szerint az, hogy Orbán Viktor ezt bankárok előtt, az EBRD konferenciáján mondta:

ez ciki.

A bankárok pontosan ismerik a számokat, türelmesen meghallgatták a kormányfőt. Amikor hazamennek és saját következtetéseiket vonják le, akkor majd abba bekalkulálják, hogy

ebben az országban egy olyan miniszterelnök regnál, aki nagyon rugalmasan viszonyul a tényekhez.

Korábban a Financial Times az Orbán-kormány néhány unortodox módszere kapcsán  azt írta, hogy a populista politika – a befektetők nézőpontjából – néha működik. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik