Image: 73367190, Résztvevők az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport tüntetésén a Szabad sajtó úton 2011. október 23-án., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Közélet

A többség szerint szabad a sajtó

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 11. 12:52

A többség fideszes. Ez derül ki a Századvég kutatásából.

A magyarok 60 százaléka szerint érvényesül a sajtószabadság az országban. A válaszadók harmada fejezte ki aggodalmát a kérdésben. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása kapcsán emlékeztetett rá, a médiapiac átalakulása nagy politikai vitákat váltott ki. Ennek legutóbbi példája a Népszabadság megszűnése körüli tiltakozás és a vita a sajtószabadságról.

Egy működő demokráciában mindig fontosak a viták az alapvető politikai szabadságjogok érvényesüléséről; ezért vizsgálták, mit gondol a közvélemény. A legújabb reprezentatív kutatás ezért két, egymással szembenálló állításról kérdezte a választókat, amely a sajtószabadság körüli vitákban megfogalmazódott.

A felnőtt lakosság 60 százaléka azzal ért egyet, hogy “Magyarországon érvényesül a sajtószabadság, mindenki megtalálhatja a sajtó jelenlegi kínálatából azt, ami az ő politikai nézeteinek, ízlésének megfelel”.  35 százaléka ezzel szemben úgy véli, “Magyarországon nincs sajtószabadság, ezt bizonyítja az olyan sajtótermékek megszűnése is, mint a Népszabadság”.

Öt százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. A sajtószabadság érvényesüléséről eltérő véleményen vannak a magukat bal- és jobboldalinak valló választók. A baloldaliak 81 százaléka szerint nem érvényesül a sajtószabadság, a jobboldaliak ezzel ellentétesen vélekednek: 85 százalékuk szerint Magyarországon működik a sajtószabadság.

A “középen álló és a bizonytalan szavazók” közt a többség szerint van sajtószabadság: 59 százalékuk, illetve 55 százalékuk vélekedik így. A cég szerint ez arról tanúskodik, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatos éles kritika és kétely “egy politikai értelemben jól körülhatárolt (…) kisebbség: a baloldali és liberális orientációjú állampolgárok körében talál támogatásra”.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt szavazói 60-80 százalékos arányban gondolják úgy, hogy csorbul a sajtó szabadsága, például a Népszabadság megszűnésével. Más társadalmi és választói csoportok azonban nem osztják ezt a vélekedést.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.