Közélet

Szűkül a civil tér – Úgy állunk polgári szabadságjogokkal, mint Nigéria vagy Uganda

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 02. 11:45

Térképen hasonlítja össze a polgári szabadságjogok globális alakulását a CIVICUS. Az 1993-ban alapított nemzetközi nonprofit szervezet feladata a civilszervezetek és a civil cselekvés erősítése. A CIVICUS 145 tagországot tömörít, székhelye a dél-afrikai Johannesburg, de irodákat tart fenn Genfben, Londonban és New Yorkban is.

A CIVICUS Monitoron naprakész információk alapján osztályozzák a civil társadalom szabadságjogainak állapotát. Mint írják, Magyarország a legutóbbi, Európába tartó menekülthullám kellős közepén volt, a magyar kormány ellentmondásosan reagált: kerítést telepítettek a déli határra, korlátozták a bevándorlást és a menedékkérők beutazását, ezzel párhuzamosan pedig csökkentek a polgári szabadságjogok is. A kormányzat fenyegető kijelentéseket tett, a civilszervezeteket alaptalan jogi procedúráknak tették ki.

Magyarország a korlátozott kategóriába esett, ahogyan például Nigéria, Uganda, Ukrajna vagy India. A legrosszabb, a polgári szabadságjogok alapján zárt kategóriába került Kuba, Líbia, Vietnam, Etiópia és Észak-Korea. A civilek helyzete Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Németországban, Hollandiában és Belgiumban a legjobb.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.