Közélet

Orbán: A népszavazásnak nincs közjogi következménye

A szlovák miniszterelnök azt mondta, elfogadja a kvótareferendum eredményét.

Teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét, és a népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő, miután tárgyalt Orbán Viktorral. Hangsúlyozta, hogy véleményét miniszterelnökként és soros uniós elnökként is fenntartja.

Orbán Viktor a találkozó után azt mondta, hogy a kötelező betelepítési kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az EU napirendjéről. Közölte: azt jött elmondani szlovák partnerének, hogy a népszavazás utáni magyar alaptörvény-módosítás az európai jogrendszer keretén belül marad.

A magyar miniszterelnök szerint 1990, a magyar demokrácia kezdete óta egyetlen népszavazáson sem volt ennyi egy irányba mutató akarat. Hozzátette: mivel a népszavazásnak a jelen körülmények között nincs közjogi következménye, erről a parlamentnek kell gondoskodnia.

Nem akarunk bűnözőket és nem akarunk terrorcselekményeket, viszont meg akarjuk védeni a polgáraink biztonságát és az elért eredményeket

– jelentette ki Orbán. Kitért arra is, hogy a magyarok mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy az Európai Unió vezetését „vetésforgóban” látják el, a magyar felfogás szerint ugyanis

az EU nem Brüsszelben van, hanem Pozsonyban, Varsóban, Budapesten, Bukarestben, Berlinben vagy Párizsban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik