Közélet
Bécsi menekültügyi csúcstalálkozó

New York Times: Orbán az EU-t csúfolja, de a pénzét zsebre teszi

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 07. 10:09

A New York Times véleményrovatába írt cikket a magyar kvótareferendumról és Orbán Viktor politikájáról Kenneth Krushel. Az írás az Orbán Viktor körüli visszatetsző ügyek felvázolásával indít: a felcsúti kisvasút és a Pancsó Aréna építésétől az állami média baráti kezekbe passzolásán át a földvásárlási programig. Utóbbi kapcsán megjegyzi: feltűnő módon az földvásárlást ösztönző agrárprogram egyik fő kedvezményezettje nem más volt, mint a miniszterelnök felesége.

A cikk szerint Orbán Viktor az elmúlt hat évben felszippantotta Magyarország javait, amelyeket vagy saját vagy a hozzá közel állók zsebébe juttatott és ez nem titok. Orbán kleptokráciáját alaposan tanulmányozták – jelzi a szerző, aki egészen borús képet fest a magyarországi helyzetről.

Az EU és Amerika ölbe tett kézzel vár

Szerinte Orbán meggyengítette az ország törékeny intézményrendszerét és megkérdőjelezte az Európai Unió legalapvetőbb előírásait, mindezt a közösség ellenállása és az Egyesült Államok passzivitása mellett.  Mint írja, Orbán állítja, hogy a tömegek nevében kel ki az EU elitje ellen, mégsem sikerült a vasárnapi népszavazásra elég embert mozgósítania. Krushel arról ír, hogy bár Orbán a 98 százaléknyi, az unió bevándorláspolitikáját elutasító szavazatot győzelemként kommunikálja, az EU többi része megkönnyebbülve lélegzett fel, hogy a referendum nem érte el az érvényességi küszöböt.

A szerző rámutat: az unió financiális támogatása nélkül az Orbán-kormány nagy bajban lenne, mivel a fejlesztések túlnyomó többségét a közösség fizeti. Szerinte az európai politikusok azért tartanak ki viszonylagos passzivitásuk mellett, mert ha elzárnák a pénzcsapokat, annak az “egyszerű magyar ember” inná meg a levét, ráadásul egy keményebb összecsapás arra késztethetné Orbánt, hogy kikormányozza az országot az EU-ból és Oroszország felé vezesse azt.

Orbán csúfol, de a pénzt elfogadja

Az szerző azonban úgy látja, hogy az EU engedékenysége csak olaj a tűzre az olyan vezetőknek, mint például Orbán. Erdogan török és Putyin orosz elnökkel párhuzamot vonva arról ír, hogy ezek a vezetők a demokrácia álarca mögé bújtatják az önkényt. Szerinte a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság Pártja is úgy manipulálja a sajtót és úgy korlátozza az állampolgárokat, minta Orbántól tanulták volna a játékszabályokat.

Mint írja:

ha nem vesszük komolyan Orbánt, azzal a Nyugat nemcsak a magyar népet veszíti el, hanem a tisztességes kormányzás jogát a világszerte tapasztalható populista elégedetlenség idején.

Krushel leszögezi: Orbán úgy mutatja be magát, mint aki Európa keresztény identitását megvédi a muzulmán ártól, ám tevékenysége hozzájárul az Európai Unió önpusztításához: kigúnyolja a közösséget, bár elfogadja annak pénzét az oligarchák és a nemzeti populizmus megszilárdításához.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. december 12.
Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én.
MTI/Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.