Közélet

Kommunistázással érveltek Orbán nevében Bayer Zsolt kitüntetése mellett

Az államtitkár szerint akkor kellett volna tiltakoznia a baloldalnak, amikor MSZMP-s bankárt tüntettek ki.

Írásbeli kérdéssel fordult a szocialista Harangozó Tamás a miniszterelnökhöz, azt tudakolva, hogy Orbán Viktor egyetért-e Bayer Zsolt „újságírói tevékenységének szellemiségével”.

Bayer az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Orbán Viktor előterjesztésére kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét – emlékeztet Harangozó, és olyan kijelentéseket idéz Bayertől, miszerint „a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre”, vannak, akiknek „puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust”, „a pápa vagy egy demens vénember (…), vagy egy gazember”.

Harangozó kétségbe vonta, hogy Orbán Viktor egyáltalán elolvasta a kitüntetésre felterjesztettek névsorát. Szerinte, ha ez megtörtént, abban az esetben a miniszterelnök azonosul Bayer „uszító, rasszista, antiszemita” cikkeinek eszmeiségével, ha pedig nem, akkor „itt az idő, hogy bocsánatot kérjen” és menessze a kitüntetésről szóló előterjesztést készítő miniszterét.

„Hol volt akkor a baloldal”

Orbán Viktor helyett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt Harangozó kérdésére. Azt írta: Bayer Zsolt „számos nemzeti ügy feltárása, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének bemutatása elismeréseként kapta a magyar államtól a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét”.

Dömötör ugyanakkor Harangozó szemére vetette, hogy „a korábbi baloldali kormányok alatt Önök olyan embereket tüntettek ki, mint Fekete János”, aki „a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyetteseként elszántan szolgálta az MSZMP-s pártállami diktatúrát”. Az államtitkár szerint Fekete esetében „nem arról van szó, hogy egyes megfogalmazásai közéleti vitát váltottak ki, hanem arról, hogy személyes felelőssége van Magyarország súlyos eladósításában”. Szerinte „joggal merül fel a kérdés: hol volt akkor a baloldal, hogy tiltakozzon a kommunista bankár kitüntetése ellen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik