patyi andrás (patyi andrás)
Közélet

Az NVB elnök független, de van három, a kormányhoz köthető pozíciója

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 16:43

Totálisan függetlennek kell lennie a legfőbb választási szerv elnökének a törvény szerint, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András viszont három másik olyan posztot is betölt, ami kapcsolódik a kormányhoz. Ebből kettőre kormányhatározattal nevezték ki – írta meg a hvg.hu.

  • Patyi főállásban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az intézmény felállítása, 2012. január 1. óta.
  • A kormány 2014 novemberében úgy döntött, szükség van egy Államreform Bizottság felállítására, miután „áttekintette az Államreform II. – a  bürokráciacsökkentés” programját. Az Államreform Bizottság elnöki posztjára „a kormány felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát”, tehát Patyi Andrást.
  • 2015 januárjában egy újabb kormányhatározatban elrendelték, hogy az Államreform Bizottság elnöke lesz ezentúl a létrejövő Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke is. Tehát Patyi András.

A cikk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – különleges joggállású intézményként – kapcsolatban van a kormánnyal. Névtelenséget kérő szakértők szerint azzal semmi gond nem lenne, ha Patyi az NVB-elnöki posztja mellett tudományos-oktatói tevékenységet folytatna.

Patyi András a hvg.hu-nak azt a választ adta, hogy pozícióit nem tartja aggályosnak:

A tisztségeim nem összeférhetetlenek egymással. Ez nem „érzés” kérdése, hanem az összeférhetetlenséget jogszabályok határozzák meg. Állami egyetem rektoraként és egyetemi tanárként (mint az közismert) közalkalmazott vagyok, így e minőségemben nem állok munkavégzésre irányuló jogviszonyban központi államigazgatási szervvel. Mindezt természetesen a személyemet NVB tagként az Országgyűlésnek 2013-ban jelölő Köztársasági Elnök is vizsgálta és értékelte. A munkáltatóm az egyetem. Az NKE feletti fenntartói jogokat nem három, hanem négy miniszterből álló Fenntartói Testület (tehát nem a miniszterek közvetlenül) gyakorolja, de ez sem változtatja meg az NKE rektor jogviszonyát, s nem vagyok „direkt alárendelt kapcsolatban” kormánytagokkal, mint ahogy más egyetem rektora sem alárendeltje az oktatásért felelős miniszternek. 

A teljes választ elolvashatja itt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.