Közélet

Az NVB elnök független, de van három, a kormányhoz köthető pozíciója

patyi andrás (patyi andrás)
patyi andrás (patyi andrás)

Totálisan függetlennek kell lennie a legfőbb választási szerv elnökének a törvény szerint, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András viszont három másik olyan posztot is betölt, ami kapcsolódik a kormányhoz. Ebből kettőre kormányhatározattal nevezték ki – írta meg a hvg.hu.

  • Patyi főállásban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az intézmény felállítása, 2012. január 1. óta.
  • A kormány 2014 novemberében úgy döntött, szükség van egy Államreform Bizottság felállítására, miután „áttekintette az Államreform II. – a  bürokráciacsökkentés” programját. Az Államreform Bizottság elnöki posztjára „a kormány felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát”, tehát Patyi Andrást.
  • 2015 januárjában egy újabb kormányhatározatban elrendelték, hogy az Államreform Bizottság elnöke lesz ezentúl a létrejövő Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke is. Tehát Patyi András.

A cikk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – különleges joggállású intézményként – kapcsolatban van a kormánnyal. Névtelenséget kérő szakértők szerint azzal semmi gond nem lenne, ha Patyi az NVB-elnöki posztja mellett tudományos-oktatói tevékenységet folytatna.

Patyi András a hvg.hu-nak azt a választ adta, hogy pozícióit nem tartja aggályosnak:

A tisztségeim nem összeférhetetlenek egymással. Ez nem „érzés” kérdése, hanem az összeférhetetlenséget jogszabályok határozzák meg. Állami egyetem rektoraként és egyetemi tanárként (mint az közismert) közalkalmazott vagyok, így e minőségemben nem állok munkavégzésre irányuló jogviszonyban központi államigazgatási szervvel. Mindezt természetesen a személyemet NVB tagként az Országgyűlésnek 2013-ban jelölő Köztársasági Elnök is vizsgálta és értékelte. A munkáltatóm az egyetem. Az NKE feletti fenntartói jogokat nem három, hanem négy miniszterből álló Fenntartói Testület (tehát nem a miniszterek közvetlenül) gyakorolja, de ez sem változtatja meg az NKE rektor jogviszonyát, s nem vagyok „direkt alárendelt kapcsolatban” kormánytagokkal, mint ahogy más egyetem rektora sem alárendeltje az oktatásért felelős miniszternek. 

A teljes választ elolvashatja itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik