Közélet

Matolcsy válása: három házon osztozkodhat a jegybankelnök

A Bors nézte meg, mekkora vagyon elosztásáról megegyeznie Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének és feleségének, Matolcsy Gyöngyinek, Balatonakarattya polgármesterének. Korábban a Népszabadság írta meg, hogy a jegybankelnök válik, új párja pedig korábbi munkatrársa, a 32 éves Vajda Zita, aki az MNB nemzetközi szakmai titkárként dolgozott 2016. május 2-ig. Munkabére bruttó 1 730 000 Ft., nettó 1 150 450 Ft. volt. Később kiderült: nemcsak a jegybankelnök válásával kapcsolatba hozott nő, de néhány rokona – édesanyja és testvére –  is jól járhatott.

A 61 éves Matolcsy György több mint harmincévi házasság után válik feleségétől, de a párnak lényegében nincsen közös tulajdona. 

Matolcsynak legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint egyetlen ingatlan van a saját nevén, egy 1422 négyzetméteres telken álló 150 négyzetméteres családi ház Balatonakarattyán. A házaspár eddig Budapesten lakott egy 117 négyzetméteres ikerházban, ám ez Matolcsy Gyöngyi nevén van. Ő a tulajdonosa egy 720 négyzetméteres dunaharaszti építési teleknek. Ha másként nem állapodnak meg, ezt a három ingatlant osztják szét – írja a cikk.

Anyagilag valószínűleg nem viseli meg a párt a különválás:  a jegybankelnök havi bruttó 2,3 millió forintot kap, és havi 299 ezres polgármesteri fizetése mellett Gyöngyi 24 millió forintnyi államkötvény tulaja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik