Közélet

Pukli: egy dolgot nem szeretnék, hogy ebben az országban baloldali fordulat legyen

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője a Magyar Időknek adott terjedelmes interjút. Ebben a tavaszi tanárlázadások vezéralakja arról beszél, hogy a nyár folyamán több mint 200 önkéntes csatlakozott a mozgalomhoz, amely a passzívabb időszakot önmaga meghatározására használta fel.

A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint ugyan történtek előrelépések az utóbbi időben, azonban ez még nem elég, ők rendszerszintű változásokat akarnak, ilyen például a kompetenciaalapú oktatás bevezetése és a minősítési rendszer átalakítása. Kiemelte:

Továbbra sincs meg az intézményi autonómia, és nagyobb bizalomra lenne szükség az intézményvezetők iránt. Nem kaptuk vissza ugyanis a munkáltatói jogokat, csupán javaslattételi jogunk van.

A mozgalom vélt politikai befolyásáról is kérdezték Pukli Istvánt, aki kijelentette:

Én 2010-ben és 2014-ben Orbán Viktorra és pártjára szavaztam. Azt viszont ne várja el senki, hogy meghazudtoljam magam és a saját elveimmel szembemenjek. (…) Csak az tesz különbséget ember és ember között, ki milyen sorrendbe állítja ezeket magában. Tehát nem az Orbán-rezsim eltakarítása a cél, csupán az, hogy vegyék észre és javítsák ki a hibákat.

A baloldal nem alternatíva

A lap felvetette, hogy a mozgalmat gyakran éri az a vád, hogy politikai érdekeket szolgálnak. Pukli István szerint igyekeznek távol tartani maguktól a politikát, de ha például Gyurcsány Ferenc feltűnik egy rendezvényükön, nem mondhatja be a hangosbemondóba, hogy a politikus távozzon.

A nyáron voltam Farkasházy Tivadar rendezvényén Balatonszárszón, ahol Gulyás Márton arról beszélt, miként tudnának a baloldali pártok összefogni az Orbán-rezsim leváltása céljából. Ott én elmondtam: egy dolgot nem szeretnék, hogy ebben az országban baloldali fordulat legyen. Ezek az emberek mind leszerepeltek. Nem lehet alternatíva a jelenlegi baloldal az ország irányítására, és ugyanezt gondolom a szélsőjobboldalról is

– mondta el a Magyar Időknek Pukli István.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik