Közélet

Hazaérkeztek olimpikonjaink: Hosszú Katinkát leelvetemültezték, Kokót leoltották

Csipes Tamara beszólásán felkacagott a közönség, a 200 pillangón bronzérmes Kenderesi pedig azonnal elnézést kért a háromszoros olimpiai bajnok Hosszútól.

Szerdán reggel landolt a Liszt Ferenc repülőtéren a riói olimpiáról érkező aranygép, majd 9 órától a Syma-csarnoknál köszöntötték hazatérő sportolóinkat. A rendezvény viszonylag színvonalas volt, de nem telhetett el kíméletlen beszólások, égető bakik és a közmédia jelenléte nélkül. A fogadás legjobb pillanatai 9 pontban.

1.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Hogy jól induljon a nap, a kilátogató érdeklődők még a show kezdete előtt a kihelyezett két óriáskivetítőn figyelhették végig a közmédia M4 Sporton sugárzott egyperces híradóját, melyben Lantos Csaba hírolvasó olyan olimpiához egyáltalán nem köthető dolgokat közölt, mint

  • Európa és Magyarország közös érdeke a stabil Törökország – jelentette ki Ankarában Szijjártó Péter.
  • a kommunsta bűnök ugyanolyan súlyosak, mint a náci bűnök – mondta Terror Háza kutatási igazgatója.
  • bezárták a fővárosi planetáriumot.
  • és őrizetbe vette a rendőrség a taxist, akit autós üldözés után fogtak el kedden Pesten.

2.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Felemelő pillanatok voltak, mikor a műsor házigazdái, Kovács Kokó István egykori ökölvívó, illetve Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatói a csarnokba szólították olimpikonjainkat, egészen addig, míg utóbbi el nem kezdte szurkoltatni a közönséget, és az erőltetett Ki a jobb? Magyarok! és a Ria-Ria-Hungária rigmusok falunapra emlékeztető hangulatot nem teremtettek.

3.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

A folytatásban Borkai Zsolt MOB-elnök mondott köszöntőt, sok izgalmas nem volt benne, de Balog Zoltán kitett magáért. A miniszter előbb egy érthetetlen taxis hasonlattal rukkolt elő, majd jó ötletnek tartotta brüsszelezni egyet:

Amikor Rióban azt mondtuk, hogy Magyarországról jöttünk, akkor olyan tisztelet volt a szemekben, amit én szívesen látnék Brüsszelben is.

Gyorsan megjegyezte, nem akar politizálni.

4.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

És akkor elkezdték színpadra szólítani érmeseinket, elsőként a 800 méter gyorson bronzérmes Kapás Boglárkát, majd a 200 méter pillangón szintén bronzérmes Kenderesi Sajtburesz Tamást (igen, Siklós Erik szó szerint így hívta őt a pódiumra, de ebben az erős összeállításban ez nem ért meg egy külön pontot).

Fiatal klasszisunk, Siklós kérdésére válaszolva elmondta, riói szereplése óta meg se közelíti az uszodát, mire a kommunikációs szakember Hosszú Katinkát hozta fel példaként, aki még a hazautazás előtti napon is edzett.

Nem vagyok olyan elvetemült, mint ő. Bocsi

– kért elnézést az első sorban ülő háromszoros olimpiai bajnok úszónőtől pályatársa.

5.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Az aranyérmesek közül legelőször Szász Emese mesélt élményeiről, őt Szilágyi Áron követte. Immár kétszeres olimpiai bajnok kardozónkat Siklós Erik olyan kérdéssorozattal lepte meg a beszélgetés végén, hogy ember legyen a talpán, aki ezt meg tudta volna válaszolni.

Melyik volt az a tus, amelyikre úgy a legbüszkébb vagy? Nem feltétlenül az, amelyikkel olimpiai bajnok lettél, de akár ott az előtte lévő csatározásokban? Ahol valami olyat, olyannal rukkoltál elő, ami nem volt benne a repertoárban és még magad is meglepted, vagy hirtelen improvizálnod kellett és egyszer csak találtál valami új dolgot, amivel meglepted az ellenfelet, amit mi halandók észre sem vettünk, de te tudod, hogy az nagy dolog volt?

Szilágyi hosszas gondolkozás után annyit felelt: a vívásban minden tus számít.

6.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Vissza Kokóhoz, aki Kozák Danutával csevegett a nagyérdemű előtt. Mint ismert, világklasszis kajakozónk néhány nappal a versenyek előtt összeszedett egy vírust, ami nehezítette a felkészülését. Kokó rá is kérdezett.

Az előzményeket ne feledjük, hiszen amikor megérkeztetek és elkezdtetek edzeni, rögtön jött egy negatív hír: Danuta beteg. Mi történt egész pontosan?

Válasz (csillagos ötös):

Pontosan nem szeretném elmesélni, mi történt.

7.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Kozák Danuta párosban Szabó Gabriellával is felért a csúcsra Rióban, vele Siklós Erik csevegett.

Miért volt ennyire szoros? Ahogy nyertétek a négyest, vagy ahogy Dana nyerte az egyest, ahhoz képest ez nagyon szoros volt.

És most poénriadó.

Hát sajnálom, Erik

– felelt Szabó Gabriella.

8.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Kovács István is maga ment házhoz a pofonért, mikor Csipes Tamarát kérdezte:

Ti (Csipes és Fazekas-Zur – a szerk.) Gabóékhoz képest kevesebbet mosolyogtok, miért?

– tette fel a kínos kérdést Kokó, amire rövid közjáték után meg is kapta a választ:

Egyébként én nem is találkoztam veled, úgyhogy nem tudom, miről beszélsz.

9.

A legszomorúbb az egész sztoriban talán az volt, hogy mire az érmesek közül utolsóként Hosszú Katinka is a színpadra állt, a fél olimpiai brigád eltűnt, a sportolók zöme hazament.

Előtte:

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

Utána:

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

A teljes műsort ide kattintva tudod megtekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik