Közélet

Népszavazás: “mindenki fejébe bele kell verni, hogy nem kell migráns”

Beszélj úgy, mint egy felcsúti srác!
(Habony Árpád tanácsa Orbán Viktornak)

Amikor Áder János július elején bejelentette, hogy október 2-ra írta ki a kvótaellenes népszavazást, Rogán Antal rögvest kiállt és sajtótájékoztatón mondta el, hogy a pártnak annyira fontos a referendum, hogy Orbán Viktor mellett az összes miniszter és államtitkár részt vesz majd a kampányolásban.

Ijesztgetés, mázban

Akkor még nem lehetett pontosan tudni, hogy mit is rejtenek a propagandaminiszter szavai, de mára biztosan kijelenthető, hogy a Fidesz új kampánystratégiája ez.

Egy kormányzati forrásunk ezt így foglalta össze:

Szakterületekre lebontva, szakmai mázba bújtatva folyik az ijesztgetés.

Hogy miről van szó? Írtunk már arról korábban, hogy Novák Katalin – aki az Emmi az család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára – arról beszélt, a magyar nőket és gyerekeket nem tehetik ki annak a veszélynek, ami Nyugat-Európában már jelen van, vagyis a zaklatásnak.

Eddig sikerült ettől a veszélytől megóvni a magyar nőket és gyerekeket, és emellett a jövőben is elkötelezett a kormány, mondta.

Novák után egy másik Emmi-s államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán következett. Az egészségügyi szakpolitikus Röszkén arról beszélt, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer ura a migráció okozta helyzetnek, kockázatot jelent azonban, hogy az érkezők nem együttműködőek, nem várják meg a szűrővizsgálatok eredményét.

Majd hozzátette: tavaly áprilistól több mint 350 millió forintba került az érkező migránsok egészségügyi ellátása, az orvosi kezelés, a gyógyszerek, vakcinák, szűrővizsgálatok, a mentős szállítás költsége.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi igazgatója és Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos (b-j) a röszkei tranzitzónánál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi igazgatója és Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos (b-j) a röszkei tranzitzónánál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ott volt Ónodi-Szűccsel Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos is, aki úgy fogalmazott, járványügyi kockázatot mutat, hogy a szűrővizsgálatok során találtak HIV-, szifilisz-, valamint hepatitis A és C fertőzöttet.

Van ott még, ahonnan ez jön

Információink szerint a Család- és Ifjúságügyért, valamint az Egészségügyért Felelős Államtitkárság után sorra jön a többi szakterület is.

  • A menekülteket nem lehet integrálni.
  • A forrásokat a magyar gyermekek oktatására kell inkább költeni.
  • Az EU-s pénzeket ne a menekültek vigyék el.
  • A népességfogyást és a munkaerőhiányt nem bevándorlókkal kell megoldani.

Úgy tudjuk, ilyen és ehhez hasonló üzenetekre lehet számítani a kampány során.

Hogy mi a cél az újfajta kampánnyal? “Mindenki fejébe bele kell verni, hogy nem kell migráns”, mondta egy Emmi-s forrásunk, majd hozzátette, van, akit az egészségüggyel, van, akit a családdal, míg mást az oktatással lehet megszólítani és az urnákhoz vinni.

Arra pedig óriási szüksége van Habony Árpádnak, hogy minél többen elmenjenek szavazni, érvényes referendumot (4,15 millió érvényesen szavazó választópolgár szükséges ehhez) kell produkálnia, különben könnyen kegyvesztett lehet.

Pénz az van

Augusztus 1-jén új keret nyílt a kvótaellenes népszavazás kampányára. Ezzel csak az a baj, hogy pontosan nem tudni, eddig mennyi ment el a tájékoztatási és mozgósítási kampányra – és azt sem tudni, összesen mennyi fog elfolyni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapján van ugyan egy táblázat, amiben ott egy 3 milliárd forintos keretösszeg, ahogy írják “a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktuális kormányzati intézkedéséről szóló lakossági tájékoztató kampányaival kapcsolatos feladatok ellátására.”

Ami grafikai tervezést, gyártást, online kommunikációs és közösségi médiaszolgáltatásokat, integrált reklámügynökségi szolgáltatásokat, kutatási feladatokat, médiatervezést és vásárlást, PR ügynökségi szolgáltatásokat, stratégiai tervezést és tanácsadást takar, nem csak a kvótanépszavazás kampányával összefüggően.

Csakhogy ennek a teljesítési végdátuma augusztus 10-e, a Magyar Nemzet pedig korábban arról írt, augusztus 1-től megnyílt az új keret, csak nem tudni, mekkora. De az feltételezhető, hogy a hárommilliárd elfogyott, ezért kellett új pénzcsapokat megnyitni.

A szerződés megbízottja az a Network 360 Reklámügynökség Kft. és a Affiliate Network Kft., amik ezer szállal kötődnek Csetényi Csabához, aki pedig Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere.

A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett. MTI Fotó: Ujvári Sándor
A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Mennyi az annyi?

A hivatalos kampányidőszak csak augusztus 13-án kezdődik, ez ugyanis a népszavazás napjától számított 50. nap, vagyis ami most van, az hivatalosan nem kampány. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető néhány napja az ATV-n azt mondta, ők most még nem is kampányolnak, a plakátok csak tájékoztató jellegűek.

A kampány végeleges költségeiről csak annak végén ígért pontos számokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ami október 2-a, este hét óra, ami a referendum vége is. Ez pedig még két hónap.

Kiemelt kép: menekültek Röszkén, MTI / Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik