Közélet

Orbán jól számolt, a félelemmel együtt nőtt tábora is

A Nézőpont Intézet az eredmény a miniszterelnököt igazolja.

Júniushoz képest három százalékpontot javított, és már 31 százalékon áll a kormánypárti tábor. Ez derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasznak készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Mindez aligha független a bevándorlás és a terrorizmus közti egyre világosabb összefüggéstől, mely Orbán Viktor miniszterelnököt igazolja.

A Jobbik egy százalékpontot rontva 12 százalékon áll és továbbra is többen rokonszenveznek a baloldali pártokkal (MSZP, DK, Együtt, PM), mint Vona Gábor pártjával. A baloldalon belül a verseny most az MSZP-nek kedvezett, a szocialistákkal két százalékponttal többen, a teljes felnőtt népesség 10 százaléka szimpatizált, Gyurcsány Ferenc pártjától ezzel azonos arányban fordultak el. A DK tábora jelenleg 5 százalékos. A Nézőpont szerint ez az MSZP tisztújítása miatti egyszeri hatásnak is betudható, hiszen a baloldali pártok együttes támogatottsága nem változott.

Az LMP ezúttal 5, az Együtt és a PM változatlanul 1-1 százalékon áll.

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 21, az MSZP 12, a DK 8, az LMP 7, az Együtt 2, míg a PM 1 százalékon áll.

Múlt héten a ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív kutatása is nagy Fidesz fölényt mért a korábbi hullámzás után, de azt is jelezte, hogy a választók körében többen vannak azok, akik elküldenék a kormányt 2018-ban. Orbánék folytatására a Fidesz-tábor mellett 5 százaléknyi bizonytalan szavazna, de új kormányt szeretne az ellenzék hívei mellett a bizonytalanok 12 százaléka.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik