Közélet

Magyarországon temetik el a Münchenben lelőtt fiút

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 24. 12:31

Ezt Szijjártó Péter közölte. Szerinte valóban egy internetes poszt jelenthette az alapját a támadásnak.

Az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy az európai életforma védelemre szorul – közölte a külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint már a múlté, hogy korábban Európában a biztonság evidensnek számított, gyakran utolsó szempontként jelent meg. Mint mondta, mára nemcsak Európát, az európai embereket, hanem az európai életformát is meg kell védeni, ezért minden európai politikának most a biztonságra kell fókuszálnia.

Úgy vélte: mérföldkőhöz érkeztünk az Európában elkövetett terrortámadások tekintetében, mert a “a pénteki aljas támadás Münchenben” volt az első olyan alkalom, hogy magyar állampolgár is a halálos áldozatok között volt. A bajor rendőrség írásban is megerősítette, egy magyar állampolgár, egy 2001-ben született fiú is az áldozatok között volt. A fiú mintegy tíz éve Münchenben élt, és ott is járt iskolába.

A külügyminiszter közölte: a rokonság, a család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, néhányan részt vettek a holttest azonosításában is. A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek, a családdal közvetlen kapcsolatban állnak.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy állítólag egy ingyenes ételt kínáló internetes poszt jelentette az alapját a támadásnak, és ezt annyiban alá tudják támasztani, hogy a főkonzulátus vezető konzuljának gyermeke is kapott ilyen üzenetet. Nyilvánvalóan ez az üzenet is szerepet játszhatott abban, hogy a halálos áldozatok többsége fiatal volt – közölte a miniszter, aki a kormány nevében részvétét fejezte ki az érintett családnak, és közölte: minden szükséges segítséget biztosítanak nekik.

A külügyminiszter közölte, a török utazásokat illetően két ajánlása van a tárcának. Egyrészt az ország jelentős része olyan kategóriába tartozik, hogy fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, aki oda utazik, másrészt vannak az országnak olyan területei – alapvetően a Szíriával határos részek -, ahova egyáltalán nem javasolt az utazás. Szijjártó Péter közölte: minden külföldre utazót arra kérnek, regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.