Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Közélet

Magáncsőd újratöltve

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 12. 06:34

Az új szabály szerint meghatározott áron, a forgalmi értéknél nem sokkal olcsóbban lehetne csak értékesíteni az adós ingatlanát.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent a magáncsődeljárás részletes szabályairól szóló tervezet. Azt a kormány még nem tárgyalta. A Magyar Nemzet a dokumentum alapján azt írja, hogy a jövőben külön szabályoznák a vagyontárgyak eladását attól függően, hogy bírósági vagy bíróságon kívüli adósságrendezésről van-e szó.

Bírósági eljárásnál csak szigorú szabályok szerint lehetne értékesíteni az ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. aukciós rendszerén keresztül. Az érdeklődőknek licitálniuk kellene, és az ingatlant forgalmi értéke nyolcvan százalékánál olcsóbban nem lehetne eladni. Ha sikertelen lenne az értékesítés, 60 nap múlva, újra lehet próbálkozni, ekkor a forgalmi érték 70 százaléka alá nem lehetne menni. Az egyéb vagyontárgyak eladásakor a módszer hasonló lenne, de ez esetben először a forgalmi érték 70, majd 60 százalék lenne az alsó határ.

Az ingatlanok árát értékbecsléssel állapítanák meg, ha azzal az adós nem ért egyet, saját költségére igazságügyi szakértőt bízhatna meg. Az adós bizonyos esetekben kezdeményezhetné magasabb ár meghatározását, ha körülményei vagy az ingatlan elhelyezkedése, a településrész sajátosságai, az aktuális ingatlanpiaci adatok indokolják.

A bíróságon kívüli adósságrendezésnél az adós vagyontárgyait nem vásárolhatnák meg az értékesítésben közreműködők, a hozzátartozók, illetve a Családi Csődvédelmi Szolgálat központi vagy területi szervénél dolgozó személyek sem. Korábban a magáncsődeljárás határidejének meghosszabbítására tettek javaslatot kormánypárti politikusok, hogy az adósok kapjanak még egy esélyt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.