Közélet

Bíróságra mennek Spéderék a jegybanki határozat miatt

A rágalmazó cikkekre nem válaszolnak – közölte az FHB.

Nem ért egyet a Spéder Zoltán vezetése alatt álló FHB Jelzálogbank azzal a több mint 100 millió forintos bírságot megállapító határozattal, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szabott ki vele szemben. Ezért élni kívánnak a bírósági felülvizsgálat lehetőségével – közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Leszögezték, hogy a bankcsoport törvényesen, a jogszabályok által előírt módon, prudensen, az MNB folyamatos felügyelete mellett működik. Emellett jelezték: nem válaszolnak a találgatásokat, rágalmakat, pletykákat tartalmazó cikkekre és megjegyzésekre.

A jegybank kedden jelentette be, hogy 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségre vonási eljárást is indított, mert az MNB szerint a hitelintézet a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeinek jegyzésével kapcsolatban félrevezető információt tett közzé.

Ugyancsak az elmúlt napokban személyeskedéstől sem mentes lejárató anyagok jelentek meg az eddig Fidesz-közelinek tartott Spéder Zoltánról a kormánypárti médiában, köztük az Andy Vajna tulajdonában álló TV2-n. Csütörtökön az is kiderült, hogy házkutatást tartottak az FHB-nál, és nyomozók jártak a bankkal szoros kapcsolatban álló Magyar Postánál is. A szintén Spéder Zoltán tulajdonában álló CEMP Zrt-nél – amely egyebek mellett az Index.hu-t és az Inforádiót működteti – több hete teljes körű vizsgálatot folytat a NAV.

Az FHB közölte: a bankcsoport vezetése mindenben együttműködik a rendőrség munkatársaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik