Közélet

Nem küzd a Fidesz a falusi polgármesterek kegyeiért

24.hu
24.hu

2016. 06. 08. 10:36

A Policy Agenda szerint korábbi szövetségeseit áldozta fel a kormánypárt a pillanatnyi népszerűségért.

2014-ben jelentősen csökkent a kistelepülések vezetőinek javadalmazása, a kormánypártok törvénymódosításainak köszönhetően. Tartva attól, hogy ez ellenük fordítja a falusi polgármestereket, a kormány tavaly és idén két törvényjavaslattal is próbálta rendezni a helyzetet, de egyiket sem fogadták el. Ennek okait vizsgálta a Policy Agenda.

A falusi választói rétegek hagyományosan a Fidesz bázisának számítanak, mégis, az időközi országgyűlési választás után, különösen a sok kistelepülést magába foglaló ajkai körzetben látszott, hogy a falvakban komoly szavazatvesztést szenvedett a párt. Persze nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés, de az elemzők szerint „nem segíti a kormányzati baklövések elfedését” a településvezetők „megsértése”.

Az egyik kormánypárti javaslat szerint az 1500 fő alatti települések vezetői a közmunka szervezéséért kaphattak volna pluszpénzt. Ez a Policy Agenda szerint kifejezetten az ellenzéki pártok számára teremtett volna csapdahelyzetet. A juttatást a közfoglalkoztatottak számához igazították volna, azt viszont a kormány és annak hivatalai határozzák meg, hogy egy településre hány közfoglalkoztatott jut.

Ha az ellenzék támogatja a javaslatot, akkor a polgármestereket ennek a helyzetnek szolgáltatja ki, és „átlöki” őket a kormánypártok kezébe – állapították meg. Ha viszont nem támogatják a javaslatot, a Fidesz egyszerűen széttárhatja a kezét, hogy nem rajtuk múlott a helyzet. Végül maga a kormánypárti többség nem engedte zárószavazásig a javaslatot, az elemzők szerint azért, mert a menekültválság már olyan mértékben visszaadta a kormánypártok lendületét, hogy nem volt szükség a falusi polgármesterek „meggyőzésére”.

Idén tavasszal Boldog István fideszes képviselő újabb kezdeményezést nyújtott be, amely általános béremelést javasolt. Erről azonban még az általános vitát sem engedték lefolytatni a parlamentben, és a javaslat fedezetéül szolgáló költségvetési módosító javaslatot sem támogatták.

A Policy Agenda rámutat: az ellenzék nem építkezik ebből a kérdésből, pedig ez tipikusan olyan ügy lehetne, ahol be lehetne bizonyítani, hogy a Fidesz a pillanatnyi népszerűségért cserébe korábbi szövetségeseit is feláldozza.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.