Közélet

Kisegítette a Jobbik a kormányt, elfogadták az alkotmánymódosítást

Kovács Áron
Kovács Áron

újságíró. 2016. 06. 07. 10:25

A kormány eredeti javaslata jelentősen felpuhult az ellenzék ellenállása miatt, de így is elég lesz a terrortámadás "jelentős és közvetlen veszélye", hogy bevezessék a különleges jogrendet, és például belföldön is bevessék a honvédséget.

Elfogadta keddi ülésén az Országgyűlés az alaptörvény hatodik módosítását, ami lehetővé teszi az úgynevezett terrorveszélyhelyzet bevezetést. A javaslatra 153 képviselő szavazott igennel 13 nemmel és 1 fő tartózkodott. A fideszes és KDNP-s képviselők mellett igennel szavazott a javaslatra a Jobbik 24 képviselője, annak ellenére, hogy a kormánypártok nem támogatták a módosító indítványukat. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP és a független képviselők többsége elutasította a módosítást, csak Kónya Péter tartózkodott.

Az alaptörvény-módosítás lehetővé teszi, hogy

a kormány terrortámadás, vagy annak “jelentős és közvetlen veszélye” esetén kezdeményezze egy új különleges jogrend, a terrorveszélyhelyzet bevezetését.

A korábbi elképzelésekben az szerepelt, hogy ezt a kormány saját hatáskörében rendelné el, de az ellenzék ezt egységesen elutasította, így a most elfogadott módosítás értelmében a parlament kétharmados döntésére van szükség hozzá.

A különleges jogrend azt jelenti, hogy annak kihirdetése után a kormány rendeleteket hozhat, és eltérhet a törvényekben meghatározott szabályoktól, sőt, egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti.

Erről csak tájékoztatnia kell a köztársasági elnököt és a parlament illetékes bizottságát, engedélyt külön nem kell kérnie.

Az alaptörvény-módosításhoz kapcsolódik egy külön törvénycsomag is, ami felhatalmazza a kormányt, hogy terrorveszélyhelyzet esetén belföldön is bevesse a honvédséget. Ezt szintén jobbikos támogatással fogadta el az Országgyűlés.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.