Szigetmonostor, 2015. augusztus 28.
Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnöke, Hegyi Gyula újságíró és Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke (b-j) az Európai Baloldal Baloldali Sziget Fesztivál címû rendezvényén a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban 2015. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Közélet

Indokolatlan hurráoptimizmus lengi körül az MSZP-t

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 06. 06. 07:00

Csúnyán kikaptak a DK-s jelölttől Dunaújvárosban, de ezzel együtt két politikai mozzanatnak is örülnek párton belül. Tóbiás kihívói háromnak.
Korábban a témában:

A dunaújvárosi választásnak helyben semmi jelentősége nem volt, a közgyűlési arányokat nem befolyásolta, a fideszes többség is biztonságban volt, mégis, az MSZP-elnökválasztás és a Gyurcsány-szocik ellentét miatt a 4. választókerület önkormányzati választása túlmutatott Dunaújvároson.

A Fidesz nyert, a DK pedig tönkreverte az MSZP-t. A Gyurcsány-MSZP ellentét onnan eredt, hogy legutóbb, 2014 októberében még összefogás volt a baloldalon, a DK-s jelölt indult itt, a párt pedig azt gondolta, ez most is így lesz. Írásos lenyomata a jövőre nézve nem volt a dolognak, így az MSZP a voks előtt úgy gondolta, ők is indítanak jelöltet.

Csak Gyurcsányt

A DK Huszti Zsoltot indította, az MSZP a helyben erős és ismert Selyem Józsefet, aki 2000 és 2014 között volt képviselő. Azzal párton belül is tisztában voltak, hogy az MSZP mint név csak visszahúzza a jelöltet, de összefogásról hallani sem akartak.

Ahogy az Index megírta, a választások előtt, a szociknak csak egy célja volt, megverni Gyurcsány pártját, egy győztes választás nagy fegyvertény lett volna a párton belüli elnökválasztásra készülő Tóbiásnak.

A Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina nyeri a dunaújvárosi időközi választást, a részvétel igen alacsony, 32 százalékos volt.

A szavazatok az első négy helyen az alábbiak szerint alakultak:

  • Lassingleitner Fruzsina, Fidesz – 422 szavazat (36 százalék)
  • Huszti Zsolt, DK – 243 szavazat (21 százalék)
  • Barta Endre, Jobbik – 203 szavazat (17 százalék)
  • Selyem József, MSZP – 98 szavazat (8,5 százalék)
  • Pappné Grabant Ilona, PM – 84 szavazat (7 százalék)

Vagyis egy balos összefogással legyőzhették volna a Fideszt.

Ennél sokkal nagyobb baj az MSZP-elnökre nézve, hogy a DK-s jelölt több mint kétszer annyit szerzett, mint a szocik embere, Tóbiás ezzel információnk szerint formálisan kiszállhat a versengésből.

Fel vannak rá készülve

A választások után Gyurcsány már üzent is, szerinte azzal, hogy az MSZP külön jelöltet indított, megvédték a Fidesz képviselői mandátumát.

A PM pedig úgy fogalmazott, egy demokratikus és átlátható előválasztással kellett volna kiválasztani azt a jelöltet, akinek “legnagyobb esélye van a putyinista jobboldal legyőzésére”. Az MSZP és DK vezetői ezt nem fogadták el.

Orbán még a választások előtt elment Dunaújvárosba, biztos, ami biztos Kép: 24.hu / Neményi Márton

Úgy tudjuk, az MSZP-n belül fel vannak készülve arra, hogy az elkövetkező időkben Gyurcsány Ferenc folyamatosan volt pártját fogja támadni, akiket összefogásra képtelennek fog beállítani, majd a 2018-as választások előtt újra tárgyalóasztalhoz ülne.

Örülnek

Egy MSZP-s vezető még az újvárosi választások előtt arról beszélt, párton belül két belpolitikai mozzanat is bizakodásra ad okot, az egyik az LMP, a másik pedig a Jobbik.

Ugyanis Schiffer András távozásával az LMP-tábor olvadásával, ezzel együtt pedig a szocik erősödésével számolnak. Az LMP megalakulásakor a baloldalból kiábrándult szavazókat is szívott el, most ezek visszaáramlásával számolnak, ami jelenthet néhány százalékos növekedést.

A Jobbik pedig néppártosodik, az ismert szocialista politikus szerint a középre nyomuló, korábbi radikális párt is szavazókat fog elhullajtani, a lemorzsolódókat pedig felszippantanák.

A várakozás nem alaptalan, vidéken rendre van átszavazás az MSZP és a Jobbik voksolói között, ahogy Salgótarjánban is láttuk.

Kiélezett

Közben pedig zajlik az elnökválasztási kampány az MSZP-nél, négyen indultak, a jelenlegi elnök Tóbiás József, Szanyi Tibor, Molnár Gyula és Harangozó Tamás.

Tóbiás két éves regnálása alatt semmit sem erősödött a párt, most Dunaújvárosban is kikapott, a 24.hu információi szerint minimális az esélye arra, hogy újra megválasszák és a 2018-as választásra is ő vezesse a pártot.

Molnárt az indulásakor nagy esélyesnek kiáltották ki, de nyilatkozataival, hogy nyitna a DK felé, kicsit visszaesett. Szanyi komplex programot rakott le, balos fordulatot sürgető programját pozitívan fogadták az alapszervezetek. Harangozót pedig ahogy egy pártbéli forrásunk fogalmazott, „viszi a fiatalos lendület, amivel másokat is magával ragad”, de programot ő még nem rakott le.

Információink szerint az elnökhelyettesi posztra Tóth Bertalan az esélyes a regnáló Gőgös Zoltánnal szemben, a választmányi elnöki székben pedig Hiller István jó eséllyel váltani fogja Botka Lászlót.

A párt június 25-én tisztújít.

A kiemelt képen Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke, Hegyi Gyula újságíró és Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke (b-j) az Európai Baloldal Baloldali Sziget Fesztivál című rendezvényén a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban 2015. augusztus 28-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.