Közélet

Milliárdos tanulmányok: perre megy a Századvég

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 11. 20:56

A Századvég Alapítvány szerint a kormánynak készített tanulmányairól a VS "sorozatos valótlanságokat állít".
Korábban a témában:

Az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a VS.hu hétfőn elkezdte megjelentetni azoknak az elemzéseknek az értékelését, amelyeket a Századvég a kormánynak készített 2012 és 2014 között 4,1 milliárd forintért.

Hosszú pereskedés után a VS.hu több mint 77 ezer oldalnyi iratot kapott, ám ezek háromnegyede olyan közvélemény-kutatási nyersanyag, amelynek “szakértők szerint az iratok közt nem is lenne keresnivalója”, így az adatok csupán negyede, alig 18 ezer oldal a “valódi elemzés” – írták.

Per lesz

A Századvég szerint a lapon hétfőn megjelent, a Századvég-tanulmányokkal kapcsolatos írás “szakmai szempontból is számos csúsztatást tartalmaz”. A többi között nem igaz a cikkben közölt állítás, amely szerint a kormány négymilliárd forintot fizetett ezekért a tanulmányokért a Századvégnek.

Ezért a Századvég sajtó-helyreigazítási pert indít a VS.hu ellen.A Századvég minden esetben az előírások és a megrendelések szakmai és formai követelményeinek megfelelő anyagokat nyújtott át a teljesítései során. Egyben visszautasítják a cikk szerzőinek állításait, amelyek – mint fogalmaztak – “a legtöbb esetben a közvélemény-kutatási adatok találomra történő kiválasztásából és az összefüggések téves értelmezéséből” állnak.

“Szándékosan manipulatív”

Arra kérik a VS.hu-t, hogy nevezze meg a cikkben említett, “közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértő” kollégákat, akik szakmailag minősítették a dokumentumokat.

Mert – fűzték hozzá – “ha valóban ilyen kiváló szakemberek segítették a vs.hu munkáját, akkor nehezen képzelhető el, hogy nem csupán a félrevezetés szándéka vezérelte” a szerzőket.

Az alapítvány felhívta a VS.hu figyelmét, hogy “a minden szakmai alapot nélkülöző, szándékosan manipulatív, a Századvég rossz hírnevét keltő cikkek írását függessze fel, és egyben mielőbb tegyen eleget a fentiekben említett jogerős ítéletben foglalt közzétételnek”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.