Közélet

Milliárdos tanulmányok: perre megy a Századvég

A Századvég Alapítvány szerint a kormánynak készített tanulmányairól a VS "sorozatos valótlanságokat állít".

Az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a VS.hu hétfőn elkezdte megjelentetni azoknak az elemzéseknek az értékelését, amelyeket a Századvég a kormánynak készített 2012 és 2014 között 4,1 milliárd forintért.

Hosszú pereskedés után a VS.hu több mint 77 ezer oldalnyi iratot kapott, ám ezek háromnegyede olyan közvélemény-kutatási nyersanyag, amelynek “szakértők szerint az iratok közt nem is lenne keresnivalója”, így az adatok csupán negyede, alig 18 ezer oldal a “valódi elemzés” – írták.

Per lesz

A Századvég szerint a lapon hétfőn megjelent, a Századvég-tanulmányokkal kapcsolatos írás “szakmai szempontból is számos csúsztatást tartalmaz”. A többi között nem igaz a cikkben közölt állítás, amely szerint a kormány négymilliárd forintot fizetett ezekért a tanulmányokért a Századvégnek.

Ezért a Századvég sajtó-helyreigazítási pert indít a VS.hu ellen.A Századvég minden esetben az előírások és a megrendelések szakmai és formai követelményeinek megfelelő anyagokat nyújtott át a teljesítései során. Egyben visszautasítják a cikk szerzőinek állításait, amelyek – mint fogalmaztak – “a legtöbb esetben a közvélemény-kutatási adatok találomra történő kiválasztásából és az összefüggések téves értelmezéséből” állnak.

“Szándékosan manipulatív”

Arra kérik a VS.hu-t, hogy nevezze meg a cikkben említett, “közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértő” kollégákat, akik szakmailag minősítették a dokumentumokat.

Mert – fűzték hozzá – “ha valóban ilyen kiváló szakemberek segítették a vs.hu munkáját, akkor nehezen képzelhető el, hogy nem csupán a félrevezetés szándéka vezérelte” a szerzőket.

Az alapítvány felhívta a VS.hu figyelmét, hogy “a minden szakmai alapot nélkülöző, szándékosan manipulatív, a Századvég rossz hírnevét keltő cikkek írását függessze fel, és egyben mielőbb tegyen eleget a fentiekben említett jogerős ítéletben foglalt közzétételnek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik