Kelebia, 2015. augusztus 30.
Az épülő ideiglenes biztonsági határzár a gyorstelepítésű drótakadály mellett Kelebiánál 2015. augusztus 30-án. Kiépült a műszaki határzár első szakasza, a drótakadállyal párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Közélet

Boltzár kontra határzár: a menekültkvóta miatt nyitnak ki a boltok

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 11. 12:42

A vasárnapi munkavégzés tilalmánál fontosabb "a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés".

Az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítás a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt visszavonná. A szabályozás tekintetében mindenben visszaállítaná a 2015 . március 14-i állapotot.

(1) Az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg.

Ismét az önkormányzatok dönthetnek majd arról, meddig lehetnek nyitva éjszaka az üzletek; a plusz 50 százalékos – csak a kiskereskedelemben érvényes – vasárnapi bérpótlékot viszont eltörölné a kormány a Munka törvénykönyvének módosításával. A vasárnapi munkavégzés tilalmát a kormány azért támogatta, mert egyetért azzal, hogy vasárnap „senkit se lehessen munkára kényszeríteni.” 2015-ben az is fontos cél volt, hogy „a kiskereskedelmi forgalom ne csökkenjen, a foglalkoztatottság nőjön, és a forgalom a multinacionális cégek felől a kisebb kereskedelmi egységek felé terelődjön.” Ezek a célok az előterjesztők szerint teljesültek.

Az emberek ellenében nem lehet

A vasárnapi munkavégzés tilalma

az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak a megszületett törvény kapcsán. A kormánynak fontosak az elemzések, a vélemények, de a legfontosabb, hogy hogyan gondolkodnak a vasárnapi munkavégzés tilalmának elmúlt egy évéről a magyar emberek.

A miniszterek meg is állapítják, hogy hiába az eredmények, az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó téma maradt, az embereket nem tudták meggyőzni.

Népszavazás kontra népszavazás

Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, a kormány fontosnak tartotta mérlegelni, milyen “‘történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben”. A kormánynak a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés a legfontosabb. Sokak célja, hogy ezt az egységes nemzeti fellépést megakadályozzák. “Ezt megengedni felelőtlenség lenne” – írták az előterjesztők. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.