Közélet

A miniszter már nagyobb mozgásteret adna az iskolaigazgatóknak

A köznevelési rendszer minősége az igazgatókon múlik, ők a kulcsszereplők az oktatásban, ezért fontos a partnerség, a párbeszéd, munkájuk segítése, mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán A jövőért, gyermekeink oktatásáért című országos igazgatói konferencián hangsúlyozta: el kell jutni odáig, hogy az igazgatók valódi felelős vezetők, irányítók tudjanak lenni. Ennek érdekében nagyobb mozgástérre, több döntési lehetőségre van szükség, és ez ügyben már jelentős előrelépések történtek.

Beszélt arról is, hogy nemsokára a kormány elé terjesztenek egy javaslatot, amely szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett mintegy hatvan olyan szervezetet hoznának létre, amelyek rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel, így az igazgatók közvetlenül tudnák elérni azokat a szervezeteket, ahol a döntések megszületnek.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt mondta, a párbeszéddel megnyílt egy kapu, így talán változást lehet elérni. Úgy fogalmazott, a vezetőknek, politikusoknak, tudósoknak nem szabad azt hinniük, hogy az ötleteket viták, kísérletek nélkül meg lehet valósítani, hogy kritika nélkül rá lehet erőltetni a gondolatokat a közoktatásra, a tanárok lelkesedése nélkül ugyanis kudarcra van ítélve mindenfajta próbálkozás.

Közben a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, fontolgatják az egynapos sztrájk meghirdetését, mert bár az általuk összeállított 25 pontból sokban közeledtek az álláspontok, néhány nagyon fontos kérdésben nem látják a megegyezés lehetőségét.

Pukli István, a Teleki igazgatója nem kapott meghívást erre a rendezvényre.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik